Arheoloogid võisid leida piiblis kirjeldatud müüri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeruusalemmas tehtud väljakaevamiste käigus võiti leida piiblis mainitud müür. Arheoloogide kinnitusel viitavad sellel sealt leitud potikillud ja nooleotsad
Jeruusalemmas tehtud väljakaevamiste käigus võiti leida piiblis mainitud müür. Arheoloogide kinnitusel viitavad sellel sealt leitud potikillud ja nooleotsad Foto: AP / Scanpix

Arheoloogidemeeskond võis leida Jeruusalemma vanalinnas väljakaevamisi tehes piiblis kirjeldatud müüri, kirjutab Yahoo news.

«Müüri ja samas oleva torni juures oli keraamikakilde ja nooleotsi, mis pärinesid 5. sajandist e.kr, ajast, mil toimus Nehemia raamatus kirjeldatud tegevus,» sõnas Iisraeli arheoloogiainstituudi uurija Eilat Mazar.

Mazari kinnitusel võib oletada, et nende leiu puhul on tegemist selle müüriga, mida mainitakse piiblis kui Nehemia poolt uuesti ülesehitatut. Nehemia raamat kirjeldab detailselt müüri, mille babüloonlased varasemal ajal hävitasid, uuesti ülesehitamisest.

«See on suurepärane leid ja samas ka suur üllatus,» lisas Mazar.

Samas on Iisraeli arheoloogid uue leiu suhtes jagunenud kahte leeri. Üks osa on kindlad, et tegemist on piiblis mainitud müüriga, kuna selle juures leitud üksikesemed pärinevad nii-öelda Nehemia perioodist. Teise osa arheoloogide arvates ei saa potikildude ja nooleotste põhjal nii kaugele ulatuvaid järeldusi teha.

«Minu arvates viitavad leiud sellele, et leitud esemed pärinevad hoopis varasemast ajast, kui müür. Müür ehitati kindlasti Nehemia perioodist hiljem, arvan, et hoopis Ottomanide perioodil,» arvas Tel Avivi ülikooli arheoloogiaprofessor Israel Finkelstein.

Piiblitegelane Nehemia oli Pärsia kuninga asevalitseja Juuda provintsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles