Bonifatiuse gild leidis kodu

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bonifatiuse gildi liikmed on sisse seadnud end uues hoones keraamikakojas. Esireas istuvad Ülle Priks (vasakul) ja Monika Pill. Seisavad klaasikunstnik Heiki Vahter ning keraamikud Andres Allikvee ja Külli Allikvee.
Bonifatiuse gildi liikmed on sisse seadnud end uues hoones keraamikakojas. Esireas istuvad Ülle Priks (vasakul) ja Monika Pill. Seisavad klaasikunstnik Heiki Vahter ning keraamikud Andres Allikvee ja Külli Allikvee. Foto: Elmo Riig / Sakala

Varem eri paigus tegutsenud Bonifatiuse gildi õpitoad ja käsitöökojad kolisid sel nädalal kodanikumajana tuntud hoonesse Viljandi kesklinnas.

Bonifatiuse gildi asutajaliikmed Ülle Priks ja Monika Pill tõdesid, et varem kõne all olnud Lossi tänava maja keldriruumid oleks gildile kitsaks jäänud, sest ühendusega on liitunud rohkem inimesi, kui nad esialgu arvata oskasid.



Bonifatiuse gildi uue kodu avamine on planeeritud 9. aprilliks.



Koos Väike-Turu tänav 8 kahekorruselisele majaga on gildi käsutuses suur hoov, mis on Arkaadia aia naabruses. «Hoovi on meil plaanis rajada lava, kus saame suvel mitmesuguseid üritusi korraldada,» rääkis Priks.



Juba on end gildi majas sisse seadnud mööbli, akende ja uste restaureerimise töötuba, kehakatte töökoda ning keraamika-, klaasi- ja vitraažikoda.



«Viljandis on endiselt üks keraamikakoda, me lihtsalt kolisime Uueveski teelt siia,» täpsustas keraamik Külli Allikvee. Samamoodi töötavad nüüdsest gildimajas õmblejad Monika Pill ja Ülle Priks.



Teine korrus ootab väljaehitamist. «Meie nõrkus on keldrid ja pööningud,» lausus Priks naerdes.



Kaks ruumi on praegu veel kasutuseta ja ootavad rentnikku. Priksi sõnul on eriti oodatud viltijad, nahakunstnikud, puidutöölised ja kangakudujad. Meeskonda kuulub ka sepp, kes toob kauplusesse müügile sepiseid, kuid oma töökoda Viljandisse siiski praegu ei koli.



Gildi majas avatakse käsitööpood, kuhu võetakse müügile ka teiste meistrite töid. «Oleme moodustanud komisjoni, kes hindab müügile pakutavat, et letile ei satuks lihtsalt ilus käsitöö, vaid ikka ajastutruud esemed,» selgitas Ülle Priks.


Komisjoni kuuluvad keraamik Külli Allikvee, klaasikunstnik Heiki Vahter ja Viljandi muuseumi töötaja Lea Maling.


«Need, kes soovivad oma toodangut müüa, ei pea gildiga liituma,» lisas Priks.



Sel nädalal algasid Ülle Priksi ja Monika Pilli juhendamisel hansarõivaste valmistamise kursused. Suvisteks hansapäevadeks peaks iga vähegi õmmelda oskav huviline valmis saama kleidi, koti, peakatte ja vöö. Kord nädalas leiab saalis aset keskaegsete tantsude tund, mida varem peeti pensionäride liidu ruumes.



Saal pole pelgalt gildi kasutada, seal saavad soovijad oma üritusi korraldada. «Meilt saab laenata keskaja kostüüme ja edaspidi loodame hakata pakkuma selle ajastu roogasid,» lausus Priks.



Gildis on ametis giid Sirje Glück, kes võtab vastu gruppe ja teeb neile ekskursioone.


Liikmete ühine soov on, et Bonifatiuse gildist ei saaks lihtsalt niisama käsitöömaja, vaid tegevus kannaks hansaajastu ideed ja hõngu.



Bonifatiuse gild loodi möödunud aasta aprillis. Ühenduse eesmärk on tutvustada keskaegset hansaliikumist ja hansatraditsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles