Mõisaküla läheb paastule

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Mõisaküla linnavolikogu võttis vastu 14 miljoni krooni suuruse eelarve, mis on mullusest 30 protsenti väiksem.


Linnapea Ervin Tamberg tõdes, et suuri investeeringuid tänavu teha ei jõuta.


«See on äraelamise raha,» sõnas ta.



Linnapea lubas, et palgad jäävad samaks ja suuri koondamisi ei tule, kuid pärast õppeaasta lõppu vähendatakse koolis kolme koha võrra abipersonali.



Ervin Tamberg tunnistas, et raskusi võib tulla ka kavandatud eelarve täitumisega. «Linna suurim, 50 töötajaga ettevõte Talleks läks hiljuti üle osalisele tööajale. Kui olukord ei muutu, siis me tulubaasi täis ei saa.»



Eelarve vähenemist mõjutas kõige enam riigi tulumaksueraldiste vähendamine. Selle tõttu kaotasid Tambergi sõnutsi kõige rohkem väiksed omavalitsused, nagu Mõisaküla, Tallinn sai aga nende arvelt 80 miljonit juurde.



Vastuvõetud eelarve võimaldab investeerida vaid uue veepumpla väljaehitamisse, mis nõuab 77 000 krooni. Teede ja tänavate korrashoiule kulutatakse 2009. aastal 993 000 krooni, millest riigi toetus on 600 000.



«Suvised kodukandipäevad ja muu sellise teeme minimaalsete summadega, aga midagi me ära ei jäta,» lubas linnapea.



Lõviosa rahast kulub haridusele: kool, lasteaed ja teised Mõisaküla lapsi koolitavad omavalitsused võtavad kokku 5,6 miljonit krooni ehk 41 protsenti eelarvest. Sotsiaalsele kaitsele läheb ligi 21 protsenti ning linnavolikogu ja -valitsuse halduskuludeks 15 protsenti eelarvest.



Ervin Tamberg avaldas usku, et kui tänavu õnnestub linnal tagasihoidliku eelarvega ära elada, siis järgmisel aastal on olukord juba märksa parem.



Raskustest hoolimata Mõisaküla kiirele ühinemisele ei mõtle. «See ei muudaks midagi paremaks,» leidis linnapea. «Riik peaks hakkama tegema ettevalmistusi, et suuremad ühinemised leiaksid aset 2013. aastal. Minu meelest võiks Viljandimaale tekkida kolm suurt valda.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles