Jaan Kundla: Püha lehm lüpsab rammusat koort

, riigikogu parteitu liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Kundla
Jaan Kundla Foto: AFP / Scanpix

TÕSTATASIN läinud aasta lõpul, kui parlament esimest korda 2009. aasta riigieelarvet menetles, küsimuse parteidele maksumaksja taskust antava 90 miljoni krooni kohta ja tegin majanduslangusele viidates ettepaneku seda summat vähendada.


Pöördusin ettepanekuga riigikogu rahanduskomisjoni ja rahandusministeeriumi poole, kuid mõlemad teatasid, et tegu on mõttetu jutuga.


Toon selguse huvides ära toonase muudatusettepaneku täpse teksti.



«TEEN ETTEPANEKU seaduseelnõu 346 SE «2009. aasta riigieelarve seadus» muutmiseks alljärgnevalt: 1. Vähendada eelarve kulude poolt 45 miljoni krooni võrra eraldiste osas erakondadele. Selgitus: Mittetulundusühingute seadus ei näe ette riigi poolt vahendite eraldamist mittetulundusühingutele, seal hulgas erakondadele. Pealegi puudub tõsiseltvõetav järelevalve eraldatud vahendite kasutamise üle, mis võimaldab raha kasutamist mittesihipäraselt.



Mõistagi läheb suur osa nimetatud summast erakondade valimisreklaamile, mis võimaldab majasuuruste reklaamplakatite eksponeerimist, ja riigipoolse toetuse kärpimisega väheneks ka vajadus riigikogus vaielda reklaami piiramise või piirangutest loobumise üle.



Eeltoodu on praeguse majandussurutise tingimustes suur summa, millega saaksime vähendada eelarve kulude poolt ja mis oleks üheks sammuks eelarve tasakaalu viimisel.»



SELLE ETTEPANEKU esitamise ajal ei olnud Eesti majanduslik olukord veel sugugi nii halb kui praegu. Siis me veel ei teadnud seda, kui suureks kujunevad järgmised eelarvelised kärped, ega sedagi, et kokkuhoiu nimel minnakse ühiskonna kõige nõrgemate rahakoti kallale.



Mulle jääb arusaamatuks, miks ajal, mil kulusid vähendatakse kõigis riigi tegevusvaldkondades ning koondatakse töötajaid, lüpsab erakondade rahastamise püha lehm ikka endist viisi rammusat koort.



Olen veendunud, et erakondade rahastamise mahu vähendamine ei suurendaks korruptsiooniohtu. Korruptsiooni vastu tuleb võidelda sootuks teistsuguste meetoditega.



OLGUGI ET valitsus on selleks puhuks oma kärpimistöö lõpetanud, pole veel hilja vähendada ka erakondadele mõeldud raha 45 miljoni krooni võrra. Võimuliidu esindajad on mitu korda rõhutanud, et püksirihma peavad pingutama kõik solidaarselt. Seega peaks see kehtima ka parteide kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles