Lapsed viidi vanemate teadmata kirikusse

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Midrimaa lasteaia lipp
Midrimaa lasteaia lipp Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi Midrimaa lasteaia kasvataja viis esmaspäeval hulga lapsi vanematele teatamata baptistikoguduse majja etendust vaatama. Mitmes lapsevanemas tekitas selline käitumine hämmingut.


«Laps küsis minu käest juba lasteaias, kas ma jumalat usun,» meenutas lapsevanem Merle Karu. «Koduteel rääkis ta jumala armastusest ja päris, kas ma olen piiblit lugenud.»



Et kogu see teema tundus talle imelik, hakkas ema uurima, kus lapsed päeval olid käinud. «Laps teatas, et Uku tänav 10 majas,» lausus Karu. Internetist selgus, et see on baptistide koguduse hoone.



Lasteaed palub vabandust


Järgmisel päeval lasteaias selgus, et mitme rühma lapsed oli viidud vaatama etendust, kus tegelaste seas oli ka Jumal.



Lasteaia juhataja Marika Kissa kutsus eile, kui oli sündmusest teada saanud, juhtunu arutamiseks kokku pedagoogikanõukogu. Kissa selgitust mööda oleksid emad ja isad pidanud külastusest kindlasti teadma, kuid paraku olid sellest informeeritud vaid ühe rühma laste vanemad.



Kissa sõnul oli kasvataja suhtumine naiivne, sest too oli käsitlenud seda kui tasuta etenduse vaatamist. «Sellist asja tulevikus enam kindlasti ei juhtu,» lubas juhataja.



Etendust pidas Kissa kasvatajalt saadud info järgi lastele sobivaks. «Seal oli tõesti tegelasena sees ka Jumal, kuid teema oli sõprus ja headus,» lisas ta.



Emad tahavad teavet


Merle Karu arvates võiski etendus olla headusest, aga lapse jutust jäi talle mulje, et ette kantud tekst võis mõjuda usupropagandana. Lasteaia reaktsiooni juhtunule pidas ta adekvaatseks ning avaldas lootust, et tulevikus seal vanemate teadmata niisugust külastust enam ei korraldata.



Lapsevanem Annika Rinaldi pidas samuti oluliseks, et laste tegemiste kohta teavet jagataks. «Ma pole kiriku vastane, aga tahan teada, kus mu laps käib,» lisas ta.



Info puudumise tõttu kujunes õhtu Rinaldile kummaliseks. «Laps uuris minult jumala kohta ja leidis hommikul, et jumal on ikka armuline, sest on alanud uus päev,» rääkis ta. «Selline käitumine oli väga imelik.»



Lapsevanem Tiina Pihlak kinnitas aga, et tal pole lasteaiale pretensiooni. «Minu laps pole mulle käigust rääkinud, aga ma arvan, et lastele peabki usust kõnelema ja ma olen ka ise temaga sel teemal vestelnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles