Pärimusmuusika keskus tahab astuda kohvikupidaja asemele

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas edaspidi hakkab Kirsimäe aida kohvikus kliente teenindama osaühing Moonirull või pärimusmuusika keskus, selgub pärast kohtuvaidluse lõppu.
Kas edaspidi hakkab Kirsimäe aida kohvikus kliente teenindama osaühing Moonirull või pärimusmuusika keskus, selgub pärast kohtuvaidluse lõppu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mittetulundusühing Eesti Pärimusmuusika Keskus ütles Kirsimäe aidas kohvikut pidavale osaühingule Moonirull üürilepingu üles ning kavatseb ise tema asemel toitu pakkuma hakata.



Pärimusmuusika keskuse juhataja Ando Kivibergi etteheidetest Moonirullile võib koostada lühemat sorti nimekirja, mis algab lubaduste murdmisest ja lõpeb maine kahjustamisega. Toitlustusasutuse omanikud vastavad sellele vähemalt sama ohtrate selgituste ja süüdistustega. Suurim tüliõun ja üürilepingu ülesütlemise ametlik põhjus on siiski korralikult tasumata arved.



Köök olevat olnud jahe saun


Moonirull jättis osa keskuse nõutavast üürisummast tasumata juba kolmanda tegevuskuu järel. Seejuures laekusid maksed suure viivitusega ja katkesid kaheks kuuks üldse, sest ettevõte polnud rahul ventilatsiooniga.



Osaühingu ühe omaniku ja juhataja Annika Jaansoo sõnul oli hoone kohvikuosa ventilatsioonisüsteem ehitatud vigasena ja seetõttu küttis suvepäike klaasist seintega söögisaalis õhu vahel üle 30 kraadi. Veelgi hullem oli lugu köögis, kus termomeetri näit kerkis mitmel korral 42 pügalani.



Söögisaalis on peale üldventilatsiooni konditsioneerid, kuid Jaansoo väitel tuleb seadmetest vaid välistemperatuuriga õhku. «Näiteks pakasega ei saa neid tööle pannagi, sest siis väljub sealt jäine tuul.»



Kurioossel kombel valitseb külmetumise oht ka kuumas köögis, kus võimas õhupuhasti tekitab alarõhu. Et söögisaalis on seevastu ülerõhk, vuhiseb tuul ukse vahel tõmmata ja töötajad haigestuvad sageli.



Just nende vigade tõttu ei tasunud Moonirull arveid täiel määral ja hakkas maksma ruutmeetri eest 120 krooni asemel 90 krooni. Samuti keeldub Jaansoo tasumast mitmesuguste hoone hooldustööde eest, mis tema hinnangul on arvatud üürisumma sisse.



Ando Kivibergi sõnul püüab Moonirull majandusraskuste tõttu lihtsalt maksmisest kõrvale hoida, sest kohvikus pole puudusi, mis oleksid nii suured, et tööd takistaksid.



Keskus lubab uut taset


Et kohvikupidaja ja ruumide omaniku seisukohad käivad peaaegu kõiges teineteisele vastu, pole nad ühte meelt ka võlgnevuse osas. Kui Annika Jaansoo andmetel peaks keskusel Moonirullilt saada olema vaid 6800 krooni, siis keskuse teisipäevaste rehkenduste järgi on kohvik ilma viiviseid arvestamata võlgu 83 871 krooni.



16. detsembril nõudis pärimusmuusika keskus Moonirullilt võlgnevuse viivitamatut tasumist ja hoiatas ühtlasi pankrotimenetluse algatamise eest. Ehkki osaühing maksis aastavahetuse paiku ära üle 52 000 krooni, on enamik nõutavast summast seni tasumata.



16. jaanuaril ütles keskus Moonirullile üürilepingu üles, kuid osaühing vaidlustas selle kohtus.



Juhul kui kohtus jääb õigus pärimusmuusika keskusele, kavatseb asutus kohvikupidamise ise käsile võtta. «Tahame pakkuda kvaliteeti, mis oleks tähelepanuväärne kogu Eestis ja vastavuses ülejäänud keskusega,» lausus Ando Kiviberg.



Söögikoha käimasaamine võtab tõenäoliselt mitu kuud ja tänavuseks festivaliks ei pruugita sellega valmis jõuda isegi siis, kui protsess väga pikaks ei veni. Seetõttu kavatseb Kiviberg kutsuda mõne toitlustaja kohvikusse ajutiselt väiksemas mahus teenust pakkuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles