Viljandi suurim tööandja vähendab palku

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu 470 inimesele leiba andnud aktsiaselts Viljandi Aken ja Uks kavatseb kärpida kõigi töötajate palkasid ligi viiendiku, et muuta oma toodangu hinda konkurentsivõimelisemaks.
Mullu 470 inimesele leiba andnud aktsiaselts Viljandi Aken ja Uks kavatseb kärpida kõigi töötajate palkasid ligi viiendiku, et muuta oma toodangu hinda konkurentsivõimelisemaks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Maakonna suurim tööandja Viljandi Aken ja Uks alandab märtsi algul palkasid 15—20 protsenti, et tööjõukulude pealt viiendiku võrra kokku hoida.



Umbes 470 inimesele leiba andva ettevõtte juhatuse esimehe Rain Hüva sõnul langeb palk igaühel, sõltumata sellest, kas ta teeb uksi, aknaid või hoopis kontoritööd. Samas ei vähene sissetulek kõigil võrdselt, vaid rohkem kaotavad kõrgepalgalised.



«Mõnel on kärbe 20 protsendile ligemal, teistel jääb veidi kaugemale,» rääkis Hüva. «Üritasime natuke sotsiaalset õiglust silmas pidada ja väiksema palgaga inimestelt vähem ära võtta.»



Lõuna tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Elina Soomets ütles, et ilma inimese nõusolekuta ei või tööandja tema palka vähendada.



«Kokkulepe tuleb saavutada iga töövõtjaga eraldi, seda ei saa lahendada mingi üldise käskkirjaga,» toonitas Soomets.



Rain Hüva sõnul on läbirääkimised töötajatega veel pooleli, kuid seni on inimesed palga vähendamise vajadusest aru saanud ja kokkuleppe sõlminud.



«Nad mõistavad, et kevadeks on töötuid väga palju ja uut kohta leida raske,» nentis Hüva.



«Meil on valida kahe variandi vahel: kas pingutada üheskoos püksirihma, leida uus hingamine ja jagada tulevikus saadavaid tulusid või jätkata vanaviisi ja tulevikus üldse mitte tulu saada.»



Hüva hinnangul tuleb Eesti ettevõtete konkurentsivõime taastamiseks toodangu hinda vähendada ning seda saab teha vaid kulusid kärpides.



«Vaja on arvestada kolme komponenti: tööjõudu, materjali ja kapitali,» selgitas ta. «Materjali hinnad on juba langenud, kapitali oma on isegi natuke tõusnud ning tööjõu maksumus lihtsalt peab vähenema, sest viimastel aastatel on see põhjendamatult kõrgele kerkinud.»



Hüva teada leidub Viljandimaal teisigi firmasid, kes palku vähendada soovivad, kuid nende nimesid ta ütlema ei nõustunud. Ka Elina Soomets ei soostunud konkreetseid ettevõtteid avaldama, kuid tunnistas, et eile hommikupoolikul küsis temalt palga vähendamise kohta nõu mitu inimest.



Rain Hüva on kindel, et ümberkorralduste järel suudab ettevõte siiski püsima jääda ning erinevalt mitmest teisest akna- ja uksetehasest seda sulgemine ei ähvarda.



«Oleme aastaid teadlikult tootnud Põhjamaade turule, kus langus pole nii suur kui Baltikumis, ning nüüd hakkab see ära tasuma,» lausus ta. «Nõudlus väheneb muidugi ka seal 15, 20 või isegi 30 protsenti, aga 85—70 protsenti turust jääb ju alles.»



Nõudluse kahanemine tähendab ka pisemat tootmismahtu ning ainult palgakärbetega Viljandi Aken ja Uks sellest jagu ei saa. Hüva sõnul on märtsis oodata koondamist, kuid kui suureks see kujuneb, ei osanud ta öelda.



«Oleme arvestanud sel aastal 10—13 protsenti väiksema eelarvega kui mullu. Lihtsat aritmeetikat kasutades tuleks koondada sama suur osa töötajaid, kuid lõplikud otsused tehakse veebruari jooksul,» lubas ta.



Palgakulude ja töötajaskonna vähendamise abil loodab ettevõte teenida tänavu vähemalt sama suure kasumi kui mullu.



«Praegu on eksportivatel ettevõtetel ideaalne võimalus teha suuri samme edasi,» oli Hüva optimistlik. «Kõik ostjad otsivad uusi hankekanaleid ja kes õigesti mängib, vaatab kolme kuni viie aasta pärast praegusele kriisile tänutundega.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles