Sten Kalma juhtum jõudis europarlamenti

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri Oviir
Siiri Oviir Foto: Peeter Langovits

Sel nädalal arutas Euroopa parlament laste seksuaalse ärakasutamise vastase võitluse võimalusi ning võttis vastu sellekohase raporti. Europarlamendi ees sõna võttes meenutas Eestist valitud parlamendiliige Siiri Oviir ka Viljandi poisi Sten Kalma enesetappu.

«Minu koduriigis on olnud juhtumeid, ja hiljuti just, kus netiahistaja tegevuse tõttu on alaealine läinud enesetapule,» viitas Oviir Steni vabasurma minekule mullu märtsis. «Nii on juhtunud ka teistes liikmesriikides. Me peame suutma oma lapsi kaitsta enne, kui neist saavad ohvrid.»

Täna vastu võetud raportis leiavad saadikud, et liikmesriigid peaksid muutma pedofiilidele internetifoorumi teenuse pakkumise ja laste seksuaalsetel eesmärkidel ahvatlemise kriminaalkorras karistatavaks. Samuti tuleks kuriteoks tunnistada laste seksuaalse väärkohtlemise kõik liigid.

Itaaliast valitud parlamendiliikme Roberta Angelilli algatatud raportis peetakse vajalikuks ka koostööd krediitkaarte väljastavate ettevõtetega, et sulgeda lasteporno müügiga seotud veebisaitide internetipõhised maksesüsteemid. Neile, kelle töö hõlmab regulaarset lastega tegelemist, tuleks saadikute arvates kehtestada kohustus anda teada olukordadest, kus on põhjendatud alus kahtlustada kuritarvitamist. Lastega töötavate teatud ametikohtade taotlejaid tuleks aga kontrollida karistusregistri põhjal.

Internetiahistaja ohvriks langenud Sten Kalma enesetapp ja tema sugulaste kurjategija tabamiseks algatatud kampaania jõudsid «Sakala» ja ETV saate «Pealtnägija» vahendusel avalikkuse ette mullu novembri keskel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles