Pool tuhat tantsijat astus hindajate ette

Rannar Raba
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsupeo üldjuhid hindasid Viljandimaa rühmi.
Tantsupeo üldjuhid hindasid Viljandimaa rühmi. Foto: Leili Kuusk

Juuli algul Tallinnas peetava XVIII üldtantsupeo juhid heitsid pühapäeval Kirsimäe aidas Viljandimaa rahvatantsijatele hindava pilgu ning tõdesid, et enamik siinsetest rühmadest on viimastel kuudel tublit tööd teinud.


Kokku astus suure peo repertuaari kuuluvate tantsudega üles 550 eri vanuses tantsijat 38 rühmast.

Peo maakondlik kuraator Vaike Rajaste rääkis, et praeguseks üle Eesti käima läinud esimeste eelproovide peamine eesmärk pole kedagi välja praakida, vaid nõuannete kaudu taset ühtlustada. «Nüüd on rühmadel 29. märtsini, mil toimub teine ülevaatus, aega üldjuhtide ja nende assistentide tähelepanekuid arvesse võtta ja oma oskusi parandada,» rääkis ta.

Kõige suuremas konkurentsis on naisrühmad, kellest pooled peole ei pääse. Samuti seisab tihe rebimine ees lasterühmadel. Seejuures pole maakondadele ette nähtud edasipääsejate kvooti, mis teoreetiliselt võib tähendada seda, et mõnest alaliigist ei sõida Tallinnasse ühtegi Viljandimaa rühma. Seepärast rõhutasid kõik üldjuhid pühapäeval tantsijate ees seistes, et end pole mõistlik eelolevatel nädalatel lõdvaks lasta.

Naisrühmi hinnanud Maire Udras ütles, et viljandimaalased jätsid endast positiivse üldmulje. «Ma ei saa öelda, et Viljandimaa tase oleks ülejäänud Eestist tugevam, kuid keskmiste hulka kuulub see kindlasti. Nägin, et siin on pärast paari kuu tagust mentorkoolitust tugevalt harjutatud ja suur areng läbi tehtud,» lausus ta.

Udrase sõnul jäi talle silma nii neid rühmi, keda võib juba nüüd pidada tõenäolisteks edasipääsejateks, kui ka neid, kes prageuse taseme juures oleksid kindlad väljalangejad. Nimepidi ei tahtnud ta neist avalikult ühtegi iseloomustada, sest see seaks teised ebavõrdsesse olukorda ning võiks nõrgemate indu pärssida.

Enne Viljandit toimusid eelproovid Haapsalus, Pärnus, Märjamaal ja Kärdlas.

Lauljate eelproovid algavad Viljandimaal 29. jaanuaril poistekooride kuulamisega. Edasipääsejate nimekiri tehakse neile teatavaks 25. mail.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles