Võrtsjärve äärest leiti hukkunud merikotkas

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merikotkas
Merikotkas Foto: Kaja Kübar

Täna hommikul suundusid riikliku looduskaitsekeskuse Pärnu-Viljandi regiooni inimesed Võrtsjärve äärde Valmasse, kust oli tulnud taas teade hukkunud merikotka leidmise kohta. Tegemist on noorlinnuga.


Leitud kotkas on juba viies hukkunu, kuues kotkas taastub Nigulas.

Nigula metsloomade taastuskeskuse perenaine Kaja Kübar nentis, et tõenäoliselt on tegemist mürgistusega. Ta ei välistanud võimalust, et keegi on rebaste ja kährikute hävitamiseks kasutanud mingit tugevat mürki ning korjuseid toiduks tarvitanud linnud on mürgituse saanud.

Sama kahtlust väljendas kotkaekspert Urmas Sellis. Ta ei usu, et kotkad on saanud mürgituse põllumajandusmürkidest või marutaudivaktsiinist.

«Linnud ei leiaks väikest vaktsiinipala üles ning pealegi on nende külvamisest pool aastat möödas,» rääkis Sellis. «Põllumajanduses kasutatavad mürgid on aga väga kontrollitud ja selliseid, mis looduses ei lagune, Euroopa Liidus ei kasutata.»

Riikliku looduskaitsekeskuse Pärnu-Viljandi regiooni direktori asetäitja Agu Leivits on öelnud «Postimehele», et hukkunud lindude maks ja seedeelundkond on vigastatud ning seegi viitab mürgitusele.

«Tõenäoliselt tuleb hukkunud linnud saata uuringuteks välismaale,» arvas Kaja Kübar.

Esmaspäeval sai taastuskeskus Võrtsjärve äärest teate kummaliselt käitunud merikotka kohta. Nimelt laskis rebasekorjuse kallal maiustanud lind ATV-ga sõitva inimese ebatavaliselt lähedale. Suislepa kandist leiti surnud merikotkas eelmisel laupäeval.

Spetsialistid paluvad inimestel, kes leiavad kotka või mõne teise nõrkenud või surnud röövlinnu, sellest kiiresti teatada Nigula metsloomade taastuskeskusse telefonil 504 5891 või keskkonnainspektsiooni telefonil 1313.

Viimastel päevadel on tulnud teateid ka metsast mürgitusega naasnud koerte kohta. Viljandi Männimäe loomakliinikusse ja Piia Vilu väikeloomakliinikusse pole selliste juhtumite pärast siiski pöördutud. Ka Viljandimaa jahimeeste liidu andmetel pole jahikoerad mürgitada saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles