Autokaupmeestele saabusid kurvad ajad

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandis Hondasid müüva LX Motorsi juhataja Tanel Alliksaare sõnul pole autokaupmeestel praegu küll põhjust rõõmustada, kuid pankrotti ei ole samuti tarvis karta.
Viljandis Hondasid müüva LX Motorsi juhataja Tanel Alliksaare sõnul pole autokaupmeestel praegu küll põhjust rõõmustada, kuid pankrotti ei ole samuti tarvis karta. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kui veel augustis võisid Viljandi automüüjad rõõmustada, et erinevalt Eesti suurtest linnadest ostetakse siin uusi sõidukeid aina rohkem, siis sügis on nad kurvaks muutnud.


«Praegu on ilmselt kõigil kaupmeestel nägu morn,» kommenteeris olukorda Hondat esindava ja seni Viljandi salongidest kõige enam uusi autosid müünud LX Motorsi juhataja Tanel Alliksaar.

Rael Autokeskuse müügijuhi Kalle Paalo iga kuu koostatava uute autode müügi tabeli põhjal oli seitse Viljandi salongi augusti lõpul mulluse sama ajaga võrreldes veel plusspoolel. Septembris saabus aga kardetud kukkumine ning oktoobri lõpuks olid tulemused juba arvatust kehvemadki. Kui eelmisel aastal suutsid salongid oktoobris ostja leida 83 sõiduautole, siis tänavu müüsid nad neid kõigest 38.

«Me olime aasta lõpu languseks valmis, aga et olukord nii halvaks muutub, ei osanud küll ennustada,» tunnistas Uni­star Auto juhatuse esimees Jaa­nus Tensing.

Kas uute autode müük veelgi väheneb, ei tahtnud «Sakalaga» vestelnud salongipidajad ennustada. Kalle Paalo avaldas lootust, et juba järgmise aasta algul muutub olukord paremaks. «Aasta lõpp on alati languse toonud, aga aasta algul hakkab jälle ülesmäge minema,» lausus ta.

Turu jahenemise üks põhjus on Kalle Paalo arvates pankade karmistunud laenutingimused, mis tähendab, et potentsiaalsed otsjad ei saa enam liisingutaotlusele positiivset otsust. Seda aga, et turg päris kokku kuivab ja ostjad üldse ära kaovad, Paalo ei usu. «Viljandlased ostavad auto siis, kui seda on vaja. Lihtsalt uuema mudeli pärast nad poodi ei jookse,» põhjendas ta.

Viimasel ajal on Paalo sõnul järjest rohkem ka neid, kes auto kohe välja ostavad.

Ühegi Viljandis tegutseva salongi pankrotti minekut autokaupmehed ei karda. Ometi andis nii mõnigi neist mõista, et lähiajal on oodata töö ümberkorraldamist ja isegi koondamist.

Karula teeristis Toyotadega kaupleval Valooril õnnestus tänavu oktoobris müüa üks auto enam kui mullu samal kuul. Toona oli aga ettevõttel alles käivitusperiood, sest salong oli äsja ametlikult avatud.

Salongi juhataja Andrus Käära on veendunud, et plaanitud majandustulemusi ei saavuta tänavu ka nemad, samas ei näe ta ette ka mingeid radikaalseid muudatusi.

Andrus Käära, kes on Karula teeristis eri firmades autosid müünud seitse aastat, tunnistas, et tal pole olnud veel ühtegi sellist kuud, mil ta poleks mõnda autot müünud. «Aga ime poleks see kindlasti, kui nüüd mõni selline kuu saabub,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles