Abja muusikakooli õpetaja teeb Pärnus suuri plaane

, Jõgevamaa ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külapillimees Julius Vilumets rääkis, et pikalt ta ette ei mõtle, milliseid lugusid mängida. «See sõltub sellest, milline meloodia parajasti kõrvus kõlama hakkab.»
Külapillimees Julius Vilumets rääkis, et pikalt ta ette ei mõtle, milliseid lugusid mängida. «See sõltub sellest, milline meloodia parajasti kõrvus kõlama hakkab.» Foto: Johannes Haav

Festivali peakorraldaja, Abja muusikakooli õpetaja Valdo Värk kavatseb Pärnu akordionimuusika festivali kujundada Baltimaade kultuurisündmuseks.


Möödunud nädala kolmapäevast laupäevani kestnud XXVI Pärnu akordionimuusika festival oli üsna viljandimaine. Peakorraldaja, mittetulundusühingu Acordion Music Group esimees Valdo Värk juhatas ka Baltimaade akordionistide orkestrit.



Tulevikus tahabki ta Raimond Valgre sünnilinnas korraldatava ürituse kujundada kogu Baltikumi akordionifestivaliks.



Esikoha pälvisid Viljandi õpilased


Akordioniansamblite võistlusel pälvisid esikoha Viljandi muusikakooli õpilased Mare Kilgi juhendamisel. Lõppkontserdil esindas Mulgimaad külapillimeeste hulgas Julius Vilumets Karksi-Nuia lähedalt.



Tänavusel festivalil musitseeris paarsada akordionisti, kellest ligi kolmkümmend olid väliskülalised. Muusikuid oli tulnud Venemaalt, Soomest, Lätist ja Leedust. Nii esinesid Šiauliai kvintett Mozaika, Limbaži muusikakooli trio ja Trio Accodemia Peterburist.



«Välismaised kollektiivid pole lihtsalt internetist leitud, vaid sidemed on alguse saanud mitmel muusikaüritusel,» lausus Valdo Värk.



Esialgu kestis festival vaid ühe päeva


Festivali üheks suurejoonelisemaks kontserdiks nimetas peakorraldaja Baltimaade koondorkestri musitseerimist Eliisabeti kirikus.



«Hommikul alustasid eri riikide akordionistid proovi ja lõunatunniks tuli koosmäng juba päris hästi välja,» ütles Värk, kes juhatas orkestrit koos Marite Markevicienega Leedust, Viktor Nikandroviga Lätist ja Venda Tammanniga Eestist.


Abja muusikakooli direktor meenutas, et algul kogunesid akordionistid Pärnusse üheks päevaks ning mitmepäevase festivali tava sai alguse neli aastat tagasi.



«Plaanis on kujundada muusikasündmus Baltimaade akordionimuusika festivaliks, sest välismaa akordionistide osalemishuvi suureneb iga aastaga,» rääkis ta. «Arvan, et tulevikus võiks osa festivali kontserte olla ka Viljandimaal. Pärnu- ja Viljandimaa on ju naabermaakonnad, miks siis mitte vaadata Mulgimaa poole!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles