Lillemees Mati Rang: tulpide õitsemisega algab õige kevad

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Rangi meelest ei ole kaht sarnast sorti, iga tulp on omamoodi kaunis ja kordumatu, kosutab hinge ja pakub silmailu.
Mati Rangi meelest ei ole kaht sarnast sorti, iga tulp on omamoodi kaunis ja kordumatu, kosutab hinge ja pakub silmailu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Vastemõisa lähistel asuva Marana kollektsioonaia peremehe Mati Rangi koduaias kasvab 320 sorti ja liiki tulpe. Suur osa neist on just praegu täies õieehtes. Rang on tulpe kollektsioneerinud rohkem kui poole oma 49-aastasest elust.

Aednik nendib, et aeda eri sorte hankides võib nende lillede õitsemisaja venitada mitme kuu pikkuseks. Marana kollektsioonaias on esimene tulp, «Orange Boy» õitsema läinud juba 2. aprillil ja viimane, «Blue Parrot» on õitsemise lõpetanud 26. juunil.

Alustuseks pärin, milline on Mati Rangi kollektsiooni haruldasim ja kalleim sort. Aednik sammub pikemalt mõtlemata madala ja kidurapoolse lillerühma juurde. Tulipa vvedenskyi «Color Parade’i» leidis lätlane Janis Ruksins 1986. aastal loodusest.

«Mina sain selle sibulad äialt. 1990. aastatel kadus see teiste kasvatajate aedadest ning oli kogu maailmas säilinud ainult Maranal. Janis Ruksins sai siit sibulaid ning on sellest liigist aretanud uusi ja põnevaid sorte, mis löövad kõikjal laineid. Nad on madalad, kompaktsed, värvikireva õie ja kitsa lehega,» seletab lillemees.

Peale kõige muu peavad need tulbid meie oludes hästi vastu. Erinevalt tavalisest aiatulbist, mida peab ilusate õite saamiseks peaaegu igal aastal üles kaevama, võib neid ühel kohal kasvatada viis kuni kümme aastat.

Aednik räägib, et püüab oma kogusse hankida neid sorte, mida kauplustes pole. Suurema osa on ta saanud Lätist, kus ütleb lillekasvatuse olevat paremal järjel kui Eestis: seal leiduvat ligemale hektarisuurusi tulbivälju.

Mati Rang ütleb, et kui tulpide paljundamine käib sibulatega, siis sordiaretust tehakse seemnetega. Seemne külvist õitseva sibula saamiseni läheb 7—12 aastat. Just see on põhjus, miks Eestis keegi tulpe pole aretanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles