Inimesi meelitatakse imeaparaadi ja tervisekeskuse mainimisega

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Läbi test ja saa teada oma norm!» kutsub silt füüsilisest isikust ettevõtja Lia Mirka uksel.
«Läbi test ja saa teada oma norm!» kutsub silt füüsilisest isikust ettevõtja Lia Mirka uksel. Foto: Elmo Riig

Tänavu jaanuaris hakati Suure-Jaanis elavale naisele järjepidevalt koju helistama ja teda tervisekontrolli kutsuma.

«Kõnesid oli neli või viis,» rääkis asjaosaline. «Helistaja tutvustas ennast Lia Mirkana tervisekeskusest ja pakkus võimalust kontrollida oma tervist uue Jaapani aparaadi abil.»

Et kutsutul olid parajasti muud mured, lükkus Viljandisse sõit edasi, aga lõpuks võttis ta käigu ette. Kuigi aadress Kivi tänaval tekitas kahtlust, läks naine oma sõnul juba huvi pärast kohale.

Kõigepealt ankeet

«Kohe pärast uksest sisse astumist anti kätte ankeet, mis tuli ära täita. See võeti kähku ära, alles siis tutvustas Lia Mirka ennast ja ütles oma firma nime,» meenutas naine kummalisevõitu vastuvõttu.

«Ma küsisin, kas ta esindab Eesti meditsiini. Selle peale vastas Mirka, et ta esindab Euroopa meditsiini ja Eesti oma ka. Siis pärisin, kas ta on seotud haigekassaga. Kuulsin, et ei ole. Ta lubas minuga pärast eraldi rääkida, aga kui grupivestlus oli lõppenud, vaatas kella ja ütles, et tal pole aega. Minu küsimused jäidki vastuseta.»

Edasi kutsuti klient kaalutaolise aparaadi juurde.

Jaapani imeaparaat

Aparaadi nimi on kehaanalüsaator Tanita-BC543. Tervisenäitajate loetelu, mida see pealeastumise korral näitab, äratab aukartust: kaal, keha rasvaprotsent, veeprotsent, lihasmass, füüsise tüüp, metabolismi ehk ainevahetuse tase puhkeseisundis, luumass, südamepiirkonna rasvaprotsent ja nii edasi.

Pärast uuringut anti üldine ülevaade sellest, et inimesed söövad valesti, ei liigu piisavalt ja nende tervis on halb. «Ma olen nõus, et oleme paljud haigused endale sisse söönud,» ütles toimetusega vestelnud naine.

Edasi lubati abiotsijatega individuaalselt tegelda.

Vale nime all

«Siis läks käiku tavaline müüginipp: meil on grupp täis, aga on veel neli vaba kohta. Kes kohe maksab, saab liituda,» meenutas ta. Teda häiris kõige rohkem küsimus, mida delikaatseid isikuandmeid sisaldavate ankeetidega tehakse. Anti veel üks paber, kuhu tuli kirjutada oma lähedaste koordinaadid.

«Tavaliselt on nii, et kui patsient tuleb arsti juurde, ei tohi eelmise külastaja kaarti näha ka olla. Pärisin, kas meie andmed on andmekaitseseadusega kaitstud. Selle peale nähvati, et võin oma ankeedi tagasi saada.»

Suurejaanilanna ütles, et teda paneb imestama see, kui kergel käel inimesed oma andmeid jagavad, ilma et asjast lähemalt huvituksid.

«Vanematele inimestele ja mitte ainult neile võib jääda mulje, et tegemist on tõepoolest tervishoiuasutusega. Aus oleks olnud ennast tutvustada ja selgitada, et tegemist ei ole meditsiiniga, andes inimestele võimaluse valida, kas nad soovivad sellist teenust,» leidis ta.

Ka üks viljandlanna rääkis terviseuuringule kutsunud telefonikõnest.

«Tervisekeskuse mainimine tekitas kohe usaldust, aga kui mulle öeldi hoopis teine aadress Kivi tänaval, kadus isu sinna minna,» lausus ta.

Pioneeridel on raske

Kui «Sakala» asja uurima hakkas, ütles Lia Mirka, et ajakirjanik peaks ennast kõigepealt ravipõhimõtetega kurssi viima. «Tulge siia, paneme teid aparaadi alla ja siis räägime edasi!»

Kui sellest võimalusest loobusin ja proovisin siiski mõnd küsimust esitada, näiteks seda, kas Viljandi tervisekeskuse nime all esinemine ei ole inimeste petmine, kõlas vastus, mida kahjuks ei saa ära trükkida.

Lisaks rääkis Lia Mirka, et tema ettevõte väärib rohkem tervisekeskuse nime kui Turu tänava oma, sest tema uurib inimesi laiahaardelisemalt ja tuleviku meditsiini seisukohalt. «Meie oleme pioneerid ja pioneeridel on alati raske,» lausus ta.

Küsimuse peale, kas tema firmas töötab mõni meditsiiniharidusega inimene, kostis Mirka, et tal pole aega sellisele pärimisele vastata. Mis puutub aga delikaatsete isikuandmete kogumisse, siis on kõik load ja litsentsid Herbalife Internationali kaudu olemas ning keegi ei saa talle külge hakata.

Andmekaitse inspektsioon ei ole paraku sama meelt.

Inspektsiooni nõunik Stiina Liivrand vastas järelepärimise peale, et andmekaitse inspektsiooni delikaatsete isikuandmete töötlemise registris ei ole ettevõtet, mis viitaks Herba­life’ile.

«Äriregistri andmetel on Lia Mirka seotud ettevõttega FIE Lia Mirka Õige Toitumise Programmid. Ka sellenimelist ettevõtet delikaatsete isikuandmete töötlemise registris pole,» teatas nõunik.

«Tõenäoliselt töödeldakse andmeid isiku nõusolekul, kuid loomulikult soovitame inimestel valvsad olla ning tunda huvi, kuidas andmeid töödeldakse ja mida tehakse nendega edaspidi. Iseäranis kaalutlev tuleks olla enese ja teiste terviseandmeid ehk delikaatseid isikuandmeid avaldades,» toonitas Liivrand.

Ta lisas, et praegu ei ole asjaosaliste kinnitust, nagu kogutaks toitumisalaste konsultatsioonide ajal delikaatseid isikuandmeid.

Neid andmeid siiski kogutakse.

Sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna nõunik Pille Saar ütles olukorda kommenteerides, et selle koha peal on seadustes hall laik.

«Meie ei saa inimest takistada, kui ta tahab näiteks posija juurde minna. Inimesel endal peab olema tervet mõistust raviviisi valimiseks,» lausus ta.

Küll on aga Pille Saare sõnul keelatud selliste ettevõtjate esinemine tervishoiuteenuse pakkujana. «Mingil juhul ei tohi Herbalife’i müüjad endast sellist muljet jätta.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles