Pärsti vald langetas enneolematu otsuse

Aivar Aotäht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärsti valla arengunõunik Raivo Laid­ma
Pärsti valla arengunõunik Raivo Laid­ma Foto: Elmo Riig / Sakala

Elaniku palvel langetas Pärsti vallavalitsus esmaspäeval otsuse, mille kohta valla arengunõunik ei tea öelda, kas sellist asja on varem teha tulnudki.


Iseenesest pole ettevõtmises midagi erilist: vallavalitsus kinnitas Vardi külas osaliselt ühe kinnistu piiridesse jääva paisjärve nime. Niisuguse ettepaneku oli teinud kinnistu omanik, kuid see muudabki juhtumi ainulaadseks.



«Mulle ei meenu, et varem oleks keegi teinud taotluse oma valdusse jäävale veekogule nime anda,» rääkis arengunõunik Raivo Laid­ma. «Ma isegi kahtlen, kas Pärsti vallavalitsus on üldse kunagi mõnele veekogule nime määranud.»



Laidma märkis, et vallas on palju pisikesi veekogusid, millest enamik on ametlikult nimeta. Kui keegi tahab mõnele veesilmale nime anda, tuleb arengunõuniku sõnul läbida teatud protseduurid ehk esitada põhjendatud avaldus vallavalitsusele, kes selle läbi vaatab.


«Ei ole mingeid piire, kui suur peab veekogu olema, et nime saada,» nentis arengunõunik. «Vallavalitsus on see, kes kohanimeseaduse järgi otsuse langetab. Nimi peab sobima eesti keelde.»



Kõnealusele järvele soovis kinnistuomanik nimeks Kamaveski. Ta põhjendas seda ajaloolise kamaveskiga, mis oli omal ajal paisjärvele rajatud.



Laidma täpsustas, et kohanimeseaduse järgi saab nimeobjekt olla looduslik või inimtekkeline geograafiline objekt.



«Otsest kohanime määramise kohustust selle veekogu puhul sama seaduse järgi ei ole, kuid pole ka keeldu, kui tehakse põhjendatud taotlus. Kõnealusel juhul see nii oligi. Soovitud Kamaveski nimega on seotud ajalooline lugu.»



Kinnistu omaniku ja nime pakkunud mehega ei õnnestunud «Sakalal» ühendust saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles