Suure-Jaani napsas päästedepoo

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure-Jaani päästja Villu Aule on uutes tingimustes valmis väljakutse saamise järel minuti pärast välja sõitma.
Suure-Jaani päästja Villu Aule on uutes tingimustes valmis väljakutse saamise järel minuti pärast välja sõitma. Foto: Elmo Riig / Sakala

Võhma linna ja Suure-Jaani valla vägikaikavedu selle nimel, kumma territooriumile tuleb Põhja-Viljandimaa päästedepoo, lõppes Suure-Jaani võiduga.

Paar nädalat tagasi koliti depoo linna servale Taisto ettevõtlusgrupile kuuluvatesse vastremonditud ruumidesse, kus varem oli hoitud busse.

Lõuna-Eesti päästekeskuse direktori Margo Klaose sõnul paranesid tänu sellele päästjate olmetingimused, aga mis kõige olulisem — seni ei mahtunud tänapäevased päästeautod kummaski linnas päästjate käsutuses olnud hoonetesse.

Võhma linnapea Avo Põder lahendusega rahul ei ole. «Võhma asub teede ristumiskohas. Kui kaarti vaadata, oleks turvakaalutlusi ja riskianalüüsi arvestades depoo pidanud tulema Võhmasse,» leidis ta. «Praegu paiknevad ümbruskonna päästekomandod Viljandis, Põltsamaal, Türil ja Vändras. Nüüd jääb Võhma ja Imavere kanti päris suur auk.»

Ta lisas, et Võhmal oli päästeametile pakkuda tühjaks jäänud kaarhall, aga seda ei tahetud.

Suure-Jaani vallavanem Tõnu Aavasalu omakorda selgitas, et sealse vallakeskuse lähistel on suured tuleohtlikud puidufirmad Suure-Jaani Höövelliist ja Sakala saeveski. Samuti kätkevad tõsist tuleohtu ümbruskonna laialdased soo-, raba- ja metsamassiivid.

Maikuust kolib Suure-Jaani ka päästeauto, mis on seni seisnud Võhma linnavalitsuse maja juures. Avo Põder möönis, et palju hullemaks olukord masina kadumisega siiski ei lähe. Reeglite kohaselt on ühel mehel nagunii tegevus piiratud ja põlevasse majja ta minna ei tohi, pealegi ei tee pelgalt paakautoga midagi ära ja ikka tuleb ära oodata põhikomando auto.

Põder märkis veel, et depoo asukoha määramine ei tohiks olla omavalitsuste kemplemise koht. «Sellised otsused tuleks riiklikult paika panna ja peaksid põhinema riskianalüüsil. Mina seda analüüsi näinud pole,» lausus ta.

«Lõuna-Eesti päästekeskus on kogu piirkonda põhjalikult analüüsinud ning elanike arvust ja riskidest tulenevalt pole olulist vahet, kas komando asub Võhmas või Suure-Jaanis,» ütles Lõuna-Eesti päästekeskuse direktor Margo Klaos.

«Suure-Jaani pakutud Taisto ruumid sobisid paremini, Võhma kaarhall ei vastanud päästedepoo nõuetele,» lisas ta.

Kaalukeelena nimetas Klaos veel seda, et Suure-Jaanis on läbi aegade olnud täiskomplekteeritud päästemeeskond, Võhmas aga ühemeheline valve, mis on olnud Suure-Jaani komando käepikendus. Muudatuse tõttu peab hakkama elukohast kaugemal tööl käima vaid kaks meest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles