Ministeerium jagab mõisakoolidele toetust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärstna mõisas töötav kool ühendati kulude kokkuhoidmiseks mõne aasta eest lasteaiaga. Nüüd on ees ootamas uus muudatus: tuleb loobuda põhihariduse andmisest, sest piirkonnas on lapsi jäänud liiga väheks.
Kärstna mõisas töötav kool ühendati kulude kokkuhoidmiseks mõne aasta eest lasteaiaga. Nüüd on ees ootamas uus muudatus: tuleb loobuda põhihariduse andmisest, sest piirkonnas on lapsi jäänud liiga väheks. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kultuuriministeerium kuulutas teisipäeval välja mõisakoolide muinsuskaitseliste uuringute, projekteerimistööde ja arendustegevuste rahastamise taotluste konkursi. Selle tarbeks on ette nähtud ligi 128 000 eurot.

Mõisakoolid saavad taotleda toetust kultuuripärandi hoidmise, nagu muinsuskaitseliste uuringute, muinsuskaitse eritingimuste koostamise, projekteerimise, projekti ehitustehnilise ekspertiisi koostamise, muinsuskaitseliste väärtuste taastamise või üksikdetailide renoveerimise tarbeks, edastas kultuuriministeerium.

Samuti toetatakse uuringute, projekteerimise, restaureerimise või mõisakoolide turismikeskkonna arendamisega seotud väljaõppe korraldamist.

Taotluse saavad esitada kõik, kes haldavad mõisahoonetes asuvaid haridusasutusi või laste hoolekandeasutusi või korraldavad seal arendustegevust.  

Riigi haridusasutuste ja laste hoolekandeasutuste puhul ei nõuta omafinantseeringut, omavalitsustel peab see olema 15 protsenti ning teistel taotlejatel 50 protsenti projekti kogumaksumusest.  

Mõisakoolide riiklik programm on ellu kutsutud, et arendada endistes mõisahoonetes tegutsevad koolid ja lasteasutused paikkondlikeks haridus- ja kultuurikeskusteks ning atraktiivseteks turismisihtkohtadeks, hoolitsedes ühtlasi mõisaansamblite ja nende kultuuripärandi säilimise eest.  

Kultuuriministeeriumi tänavuses eelarves on mõisakoolide korrastamiseks 127 823 eurot. Taotlused tuleb esitada ministeeriumile 29. aprilliks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles