Kaared kadusid koos lumega

Hans Väre
, Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et Arkaadia aed kaarte mahavõtmise järel liiga lagedaks ei jääks, rajatakse linnamüürile katusega istumiskohad.
Et Arkaadia aed kaarte mahavõtmise järel liiga lagedaks ei jääks, rajatakse linnamüürile katusega istumiskohad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Nädala algul viisid Suja Ehituse töömehed Viljandi Arkaadia aiast ära ronimiskaared, mida peeti lastele ohtlikuks. Suve jooksul peaks promenaadile üht-teist nende asemele tekkima.

Viljandi peaarhitekti Marko Männiku sõnul andis eelmine linnapea Kalle Jents korralduse ronimispuid meenutavad raudkonstruktsioonid maha võtta juba sügisel, sest kui mõni laps oleks nende otsast betoonile kukkunud, võinuks see väga halvasti lõppeda.

Et talve hakul kattus maa koheva lumega, otsustati töö edasi lükata, sest oht polnud enam eriti suur. Isegi arhitekt Veronika Valk püüdis aia projekteerimise ajal linnavõime redelite ohutuses veenda just sellega, et talvel pehmendab kukkumist lumi.

Viljandi linnamajandusameti juhi kohusetäitja Priit Vihuri ütles, et kaared pannakse uuesti üles mõnele mänguväljakule, kus nende all on pehme muru, kuid täpset kohta pole veel välja valitud. Seda, kas tugipuudele hõlpsama turnimise huvides ka pulkasid juurde keevitatakse, ei osanud Vihuri praegu öelda.

Marko Männik tõdes, et ruumikujunduslikult olid kaared Arkaadia aias omal kohal ja nendeta on promenaad liiga lage. Nii ei tohiks see siiski kauaks jääda ja juba tänavuse suve jooksul on kavas jalakäijate tänaval mõningaid muudatusi teha.

Männiku kirjelduse kohaselt laotakse linnamüür veidi kõrgemaks ja rajatakse sellele neli varikatusega istumiskohta. Esiteks tekib nii võimalus jalga puhata ja teiseks saab müüri kunagine suurus inimestele paremini mõistetavaks.

Kavas on tähistada linnamüüri loodetorn ning muuta purskkaevude süsteemi atraktiivsemaks, kuid kas selleks kõigeks tänavu raha jätkub, ei olnud peaarhitekt veendunud. Nimelt on linnaeelarves Arkaadia aia ja keskväljaku ümbruse tarbeks umbes 64 000 eurot, kuid sellesse summasse peavad mahtuma ka Rubiini platsi korrastamise kulud.

Männiku ütlemist mööda alles arutatakse, mida Arkaadia aias täpselt ette võetakse ning ka Rubiini lammutamise järel tekkinud väljaku tuleviku kohta pole linnavalitsusel praegu selget seisukohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles