Aadlipreilide pansionaat saab värske välimuse

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoovipoolses küljes on osa vana valtsplekist katust maha võetud ja asendatud uuega, samuti on krohvitud maja seinu. Neljapäeva pärastlõunal viis ehitaja Viktor Sergejev katusele materjali lisaks.
Hoovipoolses küljes on osa vana valtsplekist katust maha võetud ja asendatud uuega, samuti on krohvitud maja seinu. Neljapäeva pärastlõunal viis ehitaja Viktor Sergejev katusele materjali lisaks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Rohkem kui kahesaja aasta eest aadlipreilide pansionaadiks ehitatud hoone Viljandis Jakobsoni ja Tallinna tänava nurgal saab viimaks uue kuue, mida see uhke maja on juba kaua oodanud.


Osaühing Lõuna Kinnisvaraarendus hakkas kompleksi renoveerimiseks valmistuma kolme aasta eest, kuid seni piirdus tegevus vaid paberitööga. Ettevõtte esindaja Martin Kasepuu sõnul venis ehituse algus kaks ja pool aastat karmide muinsuskaitsenõuete tõttu.



Nüüd on muinsuskaitsjad ja arendajad viimaks detailides kokku leppinud ning tööd on pihta hakanud. Kinnistu korrastamiseks loodi osaühing Uus Jakob, kus Lõuna Kinnisvaraarendus on osanik.


Vundament kaevatakse lahti



Muinsuskaitseamet tuli Uue Jakobi soovile vastu ning lubas katta maja katuse valtspleki asemel punase kiviga.


«Kivikatus on Viljandile iseloomulik ning muudab maja pidulikumaks,» selgitas muinsuskaitseameti Viljandimaa vaneminspektor Anne Kivi originaalmaterjalist loobumist.



Muid suuri muudatusi maja välisilmes ei tehta: seinad krohvitakse ja värvitakse, aknad ja uksed vahetatakse uute vastu.



Martin Kasepuu rääkis, et osa soklist, mis on jäänud maa alla, tuleb lahti kaevata ja seinad niiskuse vastu kindlustada. Tänavapoolses küljes kõnnitee seejärel taastatakse, kuid hoovi pool kavatseb arendaja aja jooksul kogunenud pinnasekihi eemaldada, et jõuda maja ehitamisaja tasemele.



«Loodame, et seal on veel alles munakivisillutis ja me saame selle taastada,» lausus Kasepuu. «Esimese etapi käigus on plaanis rajada hoovi ka haljastus ja jalakäijate teed ning paigaldada valgustid.»



Martin Kasepuu sõnul kulub eespool loetletud töödeks umbes aasta ning 12—15 miljonit krooni. Millal ehitist seestpoolt renoveerima hakatakse, pole veel selge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles