Külarahvas valib kahe nime vahel

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külasildil seisab nimi Soe ning kui otsus peaks langema Vambola kasuks, tuleb teha ka uus viit.
Külasildil seisab nimi Soe ning kui otsus peaks langema Vambola kasuks, tuleb teha ka uus viit. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Osa Tarvastu valla Soe küla elanikest on välja käinud idee, et asula võiks tagasi saada kolhoosiaegse nime Vambola, kuid sellele leidub nii kohapeal kui väljaspool ka vastaseid.


Üks algatuse autoreid, kunagise Vambola ühismajandi kauaaegne juht Elmar Kallas selgitas, et Soe nime kandsid vanasti Tarvastu ja Suislepa mõisa piiril seisnud kõrts ning sellest paari kilomeetri kaugusel paiknenud koolimaja. Soe-nimelist küla pole tema sõnul seal mail kunagi olnud, kuid mujal Eestis on neid vähemalt viis.

Praegune nimi eksitab

Kallasel on tuua näiteid segadustest, mida Soe nimi on tekitanud.
«Kunagi sõitis Saaremaa jalgpallivõistkond Valgamaal Hummuli vallas asuvasse Soe külla ja otsis seal tagajärjetult staadioni. Seda leidmata tahtsid nad edasi sõita järgmisele Soele Värska kandis,» jutustas Kallas.

Vambola-nimelisi asulaid mujal Eestis pole ning kohalike kõnepruugis on see nimi seniajani säilinud.

Kallase meenutamist mööda nimetati Stalinliku Tee kolhoos 1955. aastal ümber Vambolaks. Hiljem ühinesid sellega Unametsa kolhoos ja Mustla sovhoos ning siis tekkis Soe kõrtsihoone juurde endise Vipu talu põldudele Vambola kolhoosiasula.

Kallas ütles, et Soe nimi võeti taasiseseisvumise järel kasutusele vaid sellepärast, et Vambola seostus kolhoosiajaga.

Endise vallavanema Jaan Lukase sõnul tegi vallavolikogu kolhoosi lõpuaastatel otsuse Soe kasuks sellepärast, et ühe uurimuse järgi on paika ajaloos esimest korda mainitud just selle nimega.

«Vambola küla pole olnud, on Soe küla,» toonitas Lukas, kes pooldab seda nimevarianti.

Soe on põlisnimi

Viljandimaa muinsuskaitse ühenduse juht Jaak Pihlak on kategooriliselt nimemuutmise vastu ja nimetab seda kolhoosikorra heroiseerimiseks.

«Soe on mitme sajandi vanune põliskoha nimi, Vambolal aga pole ajalooga mingit seost,» kinnitas Pihlak.

Tarvastu vallavanem Alar Karu lausus, et vallavalitsus kavatseb küla inimeste soovides selgusele jõudmiseks korraldada küsitluse. Selle tulemusi arutab hiljem volikogu.

«Nimemuutmiseks peab olema mõjuv põhjus ja kindlasti tahab vallavalitsus arvestada kõikide seisukohti, sealhulgas hääletanute kõrval ka ükskõikseks jäänud külaelanike osa,» rääkis Karu. «Kui valitakse praegune nimi, siis kaob Vambola kui kohanimi sootuks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles