Ettevõtja hakkas torni renoveerima

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloolise makaronitehase torn on saanud uue katuse, laudise, värsked aknad ja uhke lipu.
Ajaloolise makaronitehase torn on saanud uue katuse, laudise, värsked aknad ja uhke lipu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Vanas makaronitehases tegutsev osaühing Sveba-Dahlen renoveeris hoone torni ülaosa ja plaanib suveks ka ülejäänu taastada.

Osaühingu Sveba-Dahlen tegevjuhi Simmo Soometsa sõnul oli endine juhatus kaalunud torni lammutamist, sest selles ei tehtud midagi. Uus juhtkond aga leidis, et otstarbekas oleks tehas siiski renoveerida.

«Leidsime, et ettevõte peaks siinsele keskkonnale positiivse märgi jätma, ja mina arvan, et pigem peaks ikka säilitama, mitte lammutama,» rääkis Soomets.

Septembris jõuti otsusele, et miljööväärtuslik torn tuleb renoveerida. Tööd algasid novembri algul ja kestsid detsembri lõpuni.

«Katuse tegemiseks ei olnud lume ja külma tõttu parim aeg ning ehitajal oli kindlasti raske, aga meie oleme tulemusega väga rahul,» sõnas Simmo Soomets.

Osaühing E.R.O. Ehitus pani tornile valtsplekk-katuse ning uuendas aknad ja laudise. Akendel säilitati algne ruudustik ning uus värvitud puitlaudis tehti originaaliga võimalikult sarnane.

Tänavu plaanib ettevõte torni kiviosa väljastpoolt renoveerida ning kogu vana makaronitehase ruumid remontida, et kaks esimest korrust kasutusse võtta.

«Üks meie tootmisüksusi tegutseb Viiratsis rendipinnal, aga meie plaan on see sealt siia torni alla esimesele korrusele tuua,» selgitas tegevjuht.

Nii kasvab renoveerimise järel tootmispind, kuid ettevõte saab ka paremad kontori- ning söögi- ja riietusruumid. Soometsa sõnul algavad ehitustööd parimal juhul veebruaris ning juuni lõpuks loodab ettevõte renoveerimise lõpetada.

Sveba-Dahlen on Rootsi firma tütarettevõte, kes toodab küpsetusahjusid ja nende osi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles