Põlenud kirikuuks jõuab ilmselt jõuluks koju

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure-Jaani kiriku uks süüdati oktoobri viimasel ööl.
Suure-Jaani kiriku uks süüdati oktoobri viimasel ööl. Foto: Hans Väre

Oktoobri lõpul purjus süütaja käe läbi kannatada saanud Suure-Jaani kiriku peauks peaks jõuluks korda saama ning tänu lahketele annetajatele soetatakse pühakotta tuletõrjesüsteem.

Suure-Jaani koguduse juhatuse liige Madis Randaru rääkis, et ehkki renoveerijatel tuleb uksega vaeva näha rohkem, kui esmapilgul tundus, peaksid nad praeguse plaani kohaselt tööga jõuludeks lõpule jõudma. Nagu restaureerijad avastasid, ei ole põlenud alläär ainus, mis väljavahetamist vajab: osa uksest on ka mäda.

«Põhimõtteliselt ei tohiks arusaadav olla, et uksega on midagi tehtud,» rääkis Randaru eeldatavast lõpptulemusest. «Isegi värvid on samad mis seni, ainult natuke värskemad.»

Restaureerimine, mida teeb aktsiaselts Vennad Ehitus, läheb maksma umbes 30 000 krooni. Raha selleks kogus kirik tulekahju järel annetustena, mida laekus loodetust tunduvalt rohkem. Suure-Jaani kirikuõpetaja Kristi Sääse andmetel hakkab ukseparandamisest üle jääv summa lähenema juba 50 000 kroonile.

Sääsk tõdes, et isegi kui arvestada maha Suure-Jaani vallalt saadud 30 000 krooni, on põlengust ajendatud annetused toonud summa, mis võrdub ligi neljandikuga tavaliselt aasta jooksul inimestelt laekuvast toetusest.

Ukse renoveerimisest üle jääva raha kavatseb kogudus kasutada automaatse tulekahjusüsteemi soetamiseks, et edaspidi hädaohtu võimalikult vara avastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles