Politseinikud pidasid arvatava kirikusüütaja kiiresti kinni

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süütaja pärast peab Suure-Jaani kogudus leidma raha, et kiriku kahjustatud peauks kõigi muinsuskaitse nõuete järgi renoveerida.
Süütaja pärast peab Suure-Jaani kogudus leidma raha, et kiriku kahjustatud peauks kõigi muinsuskaitse nõuete järgi renoveerida. Foto: Hans Väre

Eile hommikul võtsid politseinikud kinni 30-aastase Sulevi, keda kahtlustatakse Suure-Jaani kiriku ukse süütamises pühapäeva öösel.

Politseinikel õnnestus arvatava kurjategija kuumadele jälgedele jõuda juba enne, kui päästjad sündmuskohalt lahkusid, sest Sulevit oli nähtud kiriku läheduses süütematerjali süles kandmas.

Patrull asus meest kohe otsima, kuid tabas ta alles hommikul Suure-Jaani vallas oma kodutalus. Politseinikega kohtumise ajal oli mees alkoholijoobes ning alustuseks viisid korravalvurid ta arestimajja kainenema.

Ringkonnaprokuröri abi Maiken Mardim ütles eile lõuna ajal, et seetõttu pole uurijad saanud Sulevit veel üle kuulata ja talle kahtlustust esitada. «Seega ei oska veel öelda, mis võis olla kuriteo motiiv.»

Lehed süütematerjaliks

Suure-Jaani kiriku peauks pandi põlema pühapäeval umbes pool tundi enne südaööd. Et tuli kiiremini võimust võtaks, oli vandaal ukse ette kuhjanud kuiva leheprügi. Õnneks märkasid  mööduma sattunud noored leeke varakult ja kutsusid kohale päästjad, kes suutsid suurema kahju ära hoida.

Ukse alumisest osast jõudsid leegid ennast läbi süüa ja süüdata sees oleva kookoskiust jalamati. Et ukse lahti murdnud pritsimehed said õigel ajal jaole, tuli siiski kaugemale ei levinud.

Suure-Jaani koguduse juhatuse esimehe Merike Saaremetsa hinnangul kulub ukse taastamiseks mitukümmend tuhat krooni.

Eile pärastlõunal olid meistrid juba asunud valmistama ajutist ust, mis pannakse ette vana taastamise ajaks. Küsimus, kust töödeks raha hankida, on esialgu veel lahtine, sest isegi kui Sulev kohtus süüdi jääb ja temalt tekitatud kahju välja mõistetakse, on alkoholilembeselt, töötult ja end anarhistiks nimetavalt mehelt raske midagi võtta.

Tahtis kirikut kõrtsina kasutada

Mitu kohalikku inimest nägid Sulevi teo taga just alkoholitarvitamist. Väidetavalt oli mees koos joomakaaslastega üritanud juba reedel kirikusse napsitama trügida.

Nii Merike Saaremets kui koguduse õpetaja Kristi Sääsk kinnitasid, et nende teada pole süütamises kahtlustatav kiriku vastu varem vaenu üles näidanud.

Eile polnud prokurör Mai­ken Mardim veel otsustanud, kas taotleda kohtult Sulevi vahistamist. Suure-Jaani kiriku ukse süütamise asjaolude uurimiseks alustati kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb asja rikkumise või hävitamise katset.

Suure-.Jaani kiriku uks sai vandaalide käe läbi kannatada ka mõne aasta eest, kui sellesse kraabiti haakristid. Et kogudusel remondiraha napib, värviti uks toona lihtsalt üle ning lükati suurem renoveerimine tulevikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles