Euroopa muusikafestivalide juhid kohtuvad Viljandis

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

«Pärimusmuusika lõikuspeo» ajal, 1. ja 2. oktoobril kogunevad Viljandisse aastakoosolekule Euroopa Maailmamuusika Festivalide Foorumi (European Forum of Worldwide Music Festivals) ehk EFWMF-i delegaadid.
 


1991. aastal asutatud organisatsioon ühendab enamike Euroopa riikide maailmamuusika festivalide kunstilisi juhte. Tänavust aastakoosolekut korraldav Eesti pärimusmuusika keskus on foorumi liige 2000. aastast.

Keskuse juhataja Ando Kiviberg selgitas, et seesugused kokkusaamised leiavad aset eri riikides üle Euroopa ning nende korraldamise õiguse üle peetakse liikmete vahel isegi väikestviisi võistlust. «Eelmisel aastal saime kokku Korsikal ning üle-eelmisel aastal Jeruusalemmas. Nüüd õnnestus taas Eesti ahvatlevaks rääkida,» lausus ta.

Viljandis peeti EFWMF-i aastakoosolekut esimest korda 2003. aastal. Et vahepeal on lossimägede servas valminud Eesti üks moodsamaid ja omanäolisemaid kontserdimaju, läheb Kiviberg oma sõnul eelseisvale kohtumisele vastu erilise rahulolutundega. «Meil on, mida näidata ja mille üle ühkust tunda.»

Viljandisse on oodata ligi 20 delegaati. Esindatud on näiteks Suurbritannia, Ungari, Norra, Holland, Rootsi, Itaalia, Belgia, Prantsusmaa ja veel mitu Euroopa riiki ning assotsieerunud liikmesmaadest väljastpoolt Euroopat Brasiilia ja Palestiina. Kivibergi kinnitusel on kõik delegaadid oma ala vaieldamatud tipptegijad, näiteks on lubanud tulla Suurbritannia muusikatööstuse üks tuntumaid produtsente ja promootoreid Ben Mandelson.

Aastakoosoleku eesmärk on uute muusikaliste avastuste ja kogemuste jagamine, aga ka ühiste ettevõtmiste kavandamine. Lisaks tehakse silmast silma tutvust kohalike pärimusmuusikutega. Selleks puhuks on tänavune «Pärimusmuusika lõikuspidu» üles ehitatud ülevaatefestivalina, mis koosneb 40-minutilistest kontsertidest. Nii publik kui delegaadid saavad kahel päeval osa tempokast programmist, mis heidab valgust parimasse, mida Eesti pärimusmuusikast praegu leida võib. Pilti aitavad mitmekesistada balalaikavirtuoos Aleksei Arhipovski Venemaalt ja ansambel Ilgi Lätist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles