Toidupakkuja: sellises läbulas me kaasa teha ei soovi

Marko Suurmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevasel ajal oli toidutänav rahulik koht, kus soovijad said süüa osta. Õhtusel ajal hakkasid nii sööjaid kui toidupakkujaid segama aga purjus noored, kes seal pidutseda tahtsid.
Päevasel ajal oli toidutänav rahulik koht, kus soovijad said süüa osta. Õhtusel ajal hakkasid nii sööjaid kui toidupakkujaid segama aga purjus noored, kes seal pidutseda tahtsid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartus asuv restoran Gruusia Saatkond, kes on aastaid pakkunud oma toite Viljandi pärimusmuusika festivali toidutänaval, teatas eile oma Facebooki kontol, et ei tule peole tagasi enne, kui toidutänava korraldust on oluliselt muudetud.

“Sellises läbulas nagu seda sellel aastal folgi toidutänav oli (ja seda just mittefolklaste poolt), restoran Gruusia Saatkond enam kaasa teha ei soovi,” kirjutas restoran oma kontol.

Sissekandes väitis restorani esindaja, et on teinud korraldajatele ettepaneku kaaluda toidutänava muutmist. “Näiteks sissepääs kontserdi piletiomanikele, folgiga seotud inimestele jne.”

Gruusia Saatkonnale avaldas toetust hiljuti Viljandisse kolinud tuntud blogija ja kirjastaja Epp Petrone, kelle hinnangul kippus folgifestival toidutänaval muutuma õllesummeri sarnaseks. Ta pakkus välja idee, et pärimusmuusikapeol võiks õllehinda vähemalt kahekordseks kergitada. “Praegu voolas odav õlu igal pool, samas hinnas kui vesi, ja nii see muutuski õllesummeriks,” lisas vastne viljandlanna.

“Inimese valikule aitab kaasa ümbritsev keskkond,” kirjutas Petrone oma blogis. “Värsket õlut tundus sel festivalil olevat rohkemates kohtades müügil kui värsket kalja. Ja suure õlletootja nimelised katused lehvisid kõikjal, ja telk on sellenimeline, igal pool tiksus kogu aeg “õlu-õlu-õlu”, see on norm alustada keskpäevast saadik oma janu kustutamist.”

Gruusia Saatkonna kontol kommenteeris teemat ka pärimusmuusika festivali peakorraldaja Ando Kiviberg, kes kinnitas, et jagab nii restorani kui Epp Petrone arvamust.

“Seni oleme hoidunud toidutänavat suletud alaks tegemast vaid sellepärast, et mitmed festivali lavad (eelkõige kultrahoov ja Roheline lava) asuksid sel juhul alalt väljas ning nende paikade vahel liikumine tähendaks igal juhul turvatsoonist väljumist,” selgitas ta. “Luban, et arutame nii Viljandi linnavalitsuse kui ka politseiga, kuidas olukorda lahendada nii, et ennast abituks ja arutuks lakkunud inimesed festivalist osavõtjate meeleolu enam rikkuma ei pääseks. Me peame lahenduse kindlasti leidma, sest festivalist osavõtjate hea ja meeldiv enesetunne on kogu festivali õnnestumise üks olulisi võtmeid.”

Lisaks arvas Kiviberg, et Gruusia Saatkonnata oleks toidutänav palju vaesem. Folgipealik palus kõik head ettepanekud saata e-postiaadressil ando@folk.ee .

Kommenteerides Epp Petrone kriitikat õllemüügi osas, leidis Kiviberg, et õllemüük mõjutab inimeste alkohoolset riskikäitumist vaid osaliselt. “Kui otse toidutänava väravas tegutseb üks teatav viinapood, mis eelmisel aastal sinna kasiino asemele kolis, ei suudaks toidutänav oma hindadega sellele konkurentsi pakkuda ka siis, kui tops maksaks 15 krooni,” selgitas ta. “Lisaks ei ole poodidel mingisugust kohustust festivali ajal vältida kauba väljastamist klaastaaras. Ainet mõtiskluseks.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles