Omaaegne populaarne rand saab korda

Karl-Eduard Salumäe
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaibla ranna korrastamise eestvedaja Viido Einer on rahul, et tööga tänu toetajate abile kiiresti ühele poole saadakse.
Vaibla ranna korrastamise eestvedaja Viido Einer on rahul, et tööga tänu toetajate abile kiiresti ühele poole saadakse. Foto: Peeter Kümmel /Sakala

Viljandi ja Tartu vahel asuvasse Vaiblasse on peagi põhjust suvemõnusid nautima minna, sest kunagi populaarne suvituskoht on pärast ulatuslikke korrastustöid taas ellu ärkamas.

Taasiseseisvumise järel paljuski ära unustatud rand asub otse Vaibla puhkekeskuse vastas. Kohale on toodud 1000 kuupmeetrit kariibimerelikku valget liiva, muul on kindlustatud, ehitatud on külakiik, lipuväljak ja laste mänguplats ning ära tehtud palju muudki.

Tööd saavad valmis nädalavahetusel. Laupäeval kella 12—15 lööb ehitustöödel kaasa enam kui sada EMT töötajat.

Valmis tähelepanuväärse kiirusega

Projekti eestvedaja, mittetulundusühingu Vaibla Puhkeala asutajaliige Viido Einer rääkis, et käis lapsena tihti Vaibla rannas suvitamas. «Ma olen küll pärit Kolga-Jaanist, aga igal suvel olin perega Vaiblas ja seepärast on mul siinse paiga suhtes tänutunne,» selgitas ta soovi kohalikele mõnus paik ehitada.

Projekt valmis poolteist aastat tagasi, mistõttu võib sündmuste kulgu pidada kiireks. Esialgsete plaanide kohaselt pidanuks tööd lõppema juba jaanipäevaks, kuid Eineri sõnul polnud ehitajast asja ning nüüd ei võtvat ta enam Eineri kõnesidki vastu.

Einer avaldas tänu kõigile projekti toetajatele: EMT-le, Kolga-Jaani vallale ning põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametile.

Eraldi tõi ta välja Kolga-Jaani vallavanema Kalevi Kauri. «Ta toetab ettevõtlikkust ja on meile palju vastu tulnud. Mõnes teises kohas võtnuks ehk pelgalt paberitega jooksmine kolm aastat aega,» tunnustas Einer kohalikku võimu.

Palju liiva ja jäätiseauto

Lastega peredele sobib Vaibla rand hästi ja seda mitmel põhjusel: vesi läheb rannaosas sügavaks aeglaselt ja põhi on pikalt liivane, mänguhimu saab rahuldada mänguväljakul ning peagi ka palliplatsidel.

«Ei tohi ära unustada, et lapsed pere randa meelitavadki. Kui nad ikka hommikul isale ütlevad, et läheme täna sellisesse randa, kus on palju liiva, siis nii lähebki,» nentis Viido Einer.

Kahtlemata on pluss ka hommikust õhtuni kohapeal olev jäätiseauto. Eineril on selle üle väga hea meel. «Kaks aastat otsisin jäätisemüüjat, kes tahab jäätist müüa,» sõnas ta naljatamisi. Tõsi, nädalavahetustel rannas jäätist osta ei saa.

Arenemisruumi muidugi jagub. Nagu ütles ka üks rannas supelnud meesterahvas, ei ole ununenud piknikukorvi puhul lähedalt võimalik abi saada. Einer kinnitas, et on selles osas pakkumistele avatud. «Kui keegi on toitlustamisest huvitatud, võiks sellest julgelt teada anda. Koha ikka leiame,» lausus ta.

Olemas on nii sadam kui paadi vettelaskmise koht, ent eile lõuna paiku oli randunud vaid üks mootorpaat kahe Tartust pärit inimesega, kes olid Vaiblasse sattunud võrdlemisi juhuslikult.

Ausammas muuli ehitajatele

Kai lõpus asub tagasihoidlik ausammas muuli ehitanud meestele, kelle tööks oli Viido Eineri sõnul olnud elektrivõrgu eest hoolitsemine. «Ma mõtlesin, et nende mälestuseks võiks midagigi püstida,» rääkis samba rajamise eest hoolitsenud Einer. Praegust postamenti võtab ta ajutisena ning on selleski osas ideedele avatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles