Viljandi maavanem sõlmis kahe bussifirmaga lepingu

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liinibuss
Liinibuss Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi maavanem Lembit Kruuse sõlmis neljapäeval lepingu kahe bussifirmaga, kes hakkavad alates 1. juulist maakonnaliinidel reisijaid vedama.

Lepingu kohaselt hakkab aktsiaselts MTG vedama bussisõitjaid Põhja-Viljandimaal ning linnaliinidel ning osaühing Automen Lõuna-Viljandimaal. Lepingud sõlmiti kaheksaks aastaks, seega kuni 2018. aasta 30. juunini.

Põhja-Viljandimaal on aktsiaselts MTG pakkunud liinikilomeetri hinnaks 11,08 krooni ja Viljandi linnalähiliinidel 15,78 krooni. Automen pakkus Lõuna-Viljandimaa liinide teenindamisel kilomeetrihinnaks 11,20 krooni.

Kõik need summad on mitme krooni võrra madalamad kui senistel vedajatel ehk aktsiaseltsidel Mulgi Reisid ja Devori Reisid. Mulgi Reisid protestis uute bussifirmade pakkumised ka riigihangete ametis, sest pidas neid põhjendamatult madalateks ning Viljandi firma kahtlustas konkurente alapakkumises.

Algselt esitas kõigis liinigruppides parima pakkumise aktsiaselts ATKO Trans, kuid vahetult enne lepingu sõlmimist ilmnesid firmal maksuvõlad. Et lepingu sõlmimist on tulnud kaks korda edasi lükata on uute firmade ettevalmistusperiood varem plaanitust lühemaks jäänud, kuid nii MTG kui Automeni esindajad kinnitasid neljapäeva veel kord, et on valmis lepingut alates 1. juulist täitma asuma.

Tegemist on suure muutusega Viljandimaa ühistranspordi valdkonnas ja maavalitsus on arvestanud ka asjaoluga, et uue lepingu käivitamise perioodil võib tulla ette mõningaid häireid reisijate vedamisel. “Palume siinkohal inimestelt juba ette mõistvat suhtumist,” sõnas maavalitsuse jurist Marju Lepmets. “Kui häired on püsivad, palume sellest kindlasti kohe maavalitsust informeerida.”

Riigihange "Avalik liinivedu Viljandi maakonna bussiliinidel" kuulutati välja ja maavanema 2009. aasta 1. ktoobri korraldusega. Riigihanke eesmärk oli vedaja leidmine Viljandi maakonna bussiliinidele kaheksaks aastaks. Riigihange oli jaotatud osadeks ning pakkumusi oli võimalik esitada kolmele liinigrupile: Põhja-Viljandimaa, Lõuna-Viljandimaa ja Viljandi linnalähiliinid.

Tänavu 7. jaanuaril aset leidnud pakkumiste avamise ajaks esitati maavanemale kokku 21 pakkumust. Kõige rohkem, kaheksa, esitasid vedajad Põhja-Viljandimaa liinigrupile. Lõuna-Viljandimaa liinigrupis esitati seitse ja Viljandi linnalähiliinidele kuus pakkumust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles