Haige naine toetab saatusekaaslase ravimist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reelika Karu sai annetuse eest lastefondilt pisikese meene, mis sarnaneb väga naise enda jalgrattaga.
Reelika Karu sai annetuse eest lastefondilt pisikese meene, mis sarnaneb väga naise enda jalgrattaga. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tohvril elav lepatriinude maalija Reelika Karu otsustas tänavu pidada oma sünnipäeva teisiti: ta palus külalistel kingituse asemel tuua raha, mille saaks annetada rasket haigust põdeva seitsmeaastase Varvara raviks.


Juba aastaid mitme ajukasvajaga võitlev Reelika Karu sai 8. aprillil 30-aastaseks.



Sõpradele saatis ta juubelipeo kutse, millel oli muu hulgas punaste tähtedega tekst: «Kingituseks pane palun raha ümbrikusse, pane ka lillele mõeldud raha sinna! Seekord on sel kingitud rahal eriline väärtus!»



Nagu hiljem selgus, oli Reelika Karul tekkinud mõte annetada sünnipäevaks saadud summa seitsmeaastase Narva tüdruku Varvara heaks, kes põeb Eestis üliharuldast haigust: kroonilist mukokutaanset kandidoosi. Eesti haigekassa selle haiguse ravi ei kompenseeri.



«Tahtsin, et mu 30. sünnipäev mööduks teisiti kui lihtsalt laua taga süües ja juues,» selgitas Reelika Karu. «Parasjagu siis, kui selle üle arutlesin, tuli raadiost Varvarat abistama kutsuv reklaam. Mõtlesin seda kuuldes: kuidas on küll võimalik, et riik väikese lapse ravi ei toeta. Siis otsustasingi oma sünnipäevaraha temale annetada.»



Mõned ei mõistnud

Heategevusürituse kohta ei olnud Reelikal raske leida: Liiwi Bowlingu inimesed olid nõus talle oma ruume mõneks tunniks tasuta kasutada andma. Grand Hotel Viljandi toetas üritust suure koogiga, ülejäänud suupisted meisterdas Reelika pere ise kodus.



«Mõned külalised ikka tulid,» ütles sünnipäevalaps vastuseks küsimusele, kui palju rahvast juubelipeole kogunes. «Paljud jätsid ka tulemata, sest neile see annetamise mõte ei meeldinud,» lisas ta.



Nii mõnigi kutsutu oli öelnud, et kingitud asju ei sobi edasi kinkida.



«Aga kui ostad kingitud raha eest näiteks kummikud, siis annad ju ikkagi raha ära ja saad vastu asjad,» rääkis juubilar. «Kellelegi head tehes saad vastu aga emotsionaalse tunde, mis võib olla asjadest tunduvalt tähtsam.»



Üheksa lõikust läbi elanud Reelika Karu tunnistas, et kuna temagi on pidanud sageli abivajaja rollis olema, mõistab ta väga hästi Varvara muret. Seepärast ongi talle oluline väikese tüdruku ravile kuidagi kaasa aidata.



«Minu ravi maksab haigekassa kinni,» lausus ta. «Ja selle annetuse tõttu ei jää mul ju söömata ja joomata.»



Pärast neljapäeval peetud sünnipäevapidu käis Reelika Karu esmaspäeval Tartus, et ülikooli kliiniku lastefondile annetus üle anda. Et kinkija peab kogunenud summat üsna väikseks, ei soovinud ta seda ajalehes avaldada.



Annetus oli erakordne

Sihtasutuse Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond tegevjuht Küllike Saar nimetas Reelika Karu tegu üsna erakordseks, sest varem on oma sünnipäevaraha abivajajatele annetanud vaid mõni firma ja jõukam eraisik.



«Reelika antud summast olulisemad olid tema mõte, annetamise soov ning sellest teost saadud emotsionaalne rahulolu,» tunnustas Saar. «Saan täiesti aru, miks Reelika selle sammu astus: need inimesed, kes on ise raskes olukorras olnud, suudavad teise abivajaja muresid ilmselt kõige paremini mõista.»



Küllike Saare kinnitusel on Varvara raviraha korjamine läinud väga hästi. Praeguseks on inimesed tüdruku heaks annetanud ligi 400 000 krooni, millest 26 000 krooni on läinud juba ravikuuride eest tasumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles