Viljandimaal pööratakse lugudega päeva

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Rahvakultuuri arendus- ja koolituskeskus korraldab 20. ja 21. märtsil Viljandimaal Männiku metsatalus rahvusvahelise seminari «Jutuvestja tänapäeval — 10 aastat hiljem».


Seminar leiab aset kevadisel pööripäeval, seitsmenda ülemaailmse jutuvestmispäeval. Selle teema on «Valgus ja vari».

Rahvakultuuri arendus- ja koolituskeskuse muinasjutukool korraldab täiskasvanutele 19. hooaega kursusi, millega meelitatakse inimesi tundma mõnu ühisest lugude vestmisest ja kuulamisest ning äratatakse neis huvi koha- ja perepärimuse, rahvajuttude, muinasjuttude, muistendite ja legendide vastu.

Muinasjutukooli eestvedaja Piret Pääri sõnul peeti 2000. aastal Eestis Ungari ja Rootsi jutuvestjate osavõtul rahvusvaheline konverents «Jutuvestja tänapäeval». Mitu seal sündinud ideed, näiteks jutuklubid, -pank ja hulk -koolitusi, on praeguseks ellu viidud ja positiivset vastukaja leidnud.

Kümme aastat hiljem tulevad taas kokku lapsevanemad, õpetajad, kasvatajad, raamatukogu- ja muuseumitöötajad ning teised, kes oma töös ja elus lugusid vestavad või tahaksid seda teha.

Ka sel korral jagavad oma kogemusi ja mõtteid eriilmelised ja kaasahaaravad jutuvestjad. Ungarist tulevad külla tunnustatud jutuvestja ja rahvalaulik András Berecz ning eesti keelt kõnelev Krisztina Tóth, Prantsusmaalt teatraalne Marie Chiff'mine ning Lätist jutuvestmisliikumise eestvedaja ja folklorist Guntis Pakalns, taimetark ja muuseumijutuvestja Līga Reitere ja laste jutuvestmisvõistluste võitja Inita Šalkovska.

Lisainfot seminari kohta leiab siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles