Raviturvas mõjutab soojuse ja koostisega

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geoloog Mall Orrust on saanud raviturba innukas pooldaja. Ka tema doktoritöö on suures osas pühendatud turba raviomadustele.
Geoloog Mall Orrust on saanud raviturba innukas pooldaja. Ka tema doktoritöö on suures osas pühendatud turba raviomadustele. Foto: Elmo Riig / Sakala

Öeldakse, et pole tõbe, mille vastu looduses ravimit ei leiduks. Kahjuks pole inimesed kõigist neist teadlikud.


Enamik looduslikke ravimeid on maheda toimega ja nõuab seega kasutamisel kannatlikkust — efekt ei saabu nii kiiresti nagu tablette krõbistades.



Loodusravi hea külg on halbade kõrvalmõjude puudumine. Mõni looduslik ravivahend, näiteks turvas, määrib teid ka üsna mustaks, aga see ei kahanda tema väärtust põrmugi.



Eesti geoloogiakeskuse vanemgeoloog ja Tallinna tehnikaülikooli mäeinstituudi doktorant Mall Orru, kunas teie endale raviturba avastasite?

Mujal, peamiselt Kesk-Euroopas juba sadu aastaid efektiivselt kasutusel olnud raviturvas oli Eestis kuni viimase ajani millegipärast kahe silma vahele jäänud. Mina kuulsin sellest põhjalikumalt 1992. aastal Uppsalas korraldatud rahvusvahelise turbaühingu kongressil.



Sealt innustust saanuna hakkasin asja uurima ja selgus, et ka Eestis võib leiduda turvast, mida on võimalik kasutada ravimisel.



Raviturba kohta tehtud uurimistöid rahastas keskkonnainvesteeringute keskus. Saadud tulemused on üks osa valmivast doktoriväitekirjast, mida ma kirjutan tehnikaülikooli doktorandina.



Võin kindla veendumusega öelda, et ka Eestis on hea kvaliteediga raviturvast.



Ilusalongid ja tervisekeskused on turvast kasutanud juba päris kaua.


Neil on põhiliselt importturvas ning ei ole teada, et seda oleks põhjalikult uuritud, määratud kindlaks selle bioaktiivsete elementide, aga ka kahjulike ainete hulk. Eesti raviturvast on laboris uuritud. See on puhas ja bioloogiliselt aktiivne.



Mis annab turbale ravivõime?

Turvas on tekkinud soostumisel taimejääkide biokeemilise lagunemise tulemusena. Turba struktuuris on mikropoorid, mis hoiavad enda sees vett. Tänu sellele on tal suur soojusmahtuvus ja ta sobib soojusraviks. Aga see pole peamine. Väga oluline roll on turbas sisalduvatel orgaanilistel ja anorgaanilistel ainetel, mille täpne toimemehhanism polegi veel lõplikult selge.



Milliste haiguste puhul turbast abi saab?

Eelkõige sobib turvas reumaatiliste haiguste, aga ka stressi ja nahahaiguste raviks.



Kas teil on ka mõni isiklik kogemus turbaga ravimisest?

Kui me rajasime oma talu piirisihte, sai mu parem käsi trauma. Ma ei suutnud seda õieti liigutadagi, kirjutada polnud üldse võimalik. Operatsiooni järel võttis taastumine mitu kuud aega, aga sõrmede liikuvus ei taastunud täielikult.  Hakkasin turbaga ravima ning juba pärast kümmet raviprotseduuri paranesid sõrmede liikuvus ja käe surumistugevus tunduvalt. Hiljem korratud raviga taastus opereeritud käe normaalne liikuvus.



Kuidas ravimine käib?

Turvas tuleb soojendada. Kodus võib selle panna keraamilise nõuga 50-kraadisesse praeahju ja tunni aja jooksul on vajalik soojus saavutatud. Siis tuleb haige koht sooja turbaga katta, asetada sellele kile ja kile peale mõni vana käterätik, et soojust hoida. Et turvas võib määrida, ei maksa just uut rätti võtta. Käsi võib lihtsalt hoida soojendatud turbaga täidetud kilekotis.



Kui tahetakse saada ilusamat näonahka, määritakse turvas nahale ja enam millegagi ei kaeta.



Lihtsalt rabaservast korjatud turvas vist ei kõlba?

Ei, kindlasti mitte. Raviks sobib turvas, mis asub allpool soovee taset. Ta peab olema täiesti saastamata ja peale selle on suur hulk nõudeid ka keemilisele koostisele.



Enne tarbijani jõudmist peenestame turvast, nii et see muutub mudataoliseks.



Katsetasite raviturvast ka ülemöödunud aastal geoloogide päevadel.


Jaa, see oli päris lõbus. Lahjendasime turbamuda päikesesoojas vannivees ja seal kümblemine osutus väga populaarseks. Pärast oli kõigil väsimus kadunud ja tuju rõõmsam.



Kui ma olen endale ravimuda koju muretsenud, kuidas ma seda siis säilitan? Kogu kotti ju korraga ära ei kasuta.

Kõige parem on hoida seda jahedas ruumis ja tingimata jälgida, et pakend oleks õhukindlalt suletud.



Loodan, et Eesti raviturvas jõuab ka apteekidesse ja siis saavad näiteks perearstid seda oma patsientide tohterdamisel kasutada. Diagnoositud kasvaja ja kõrgvererõhktõve puhul ei ole selline raviviis soovitatav, kõigil muudel juhtudel küll ja mingeid halbu kõrvaltoimeid pole täheldatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles