Holstre-Polli võib kerkida ainulaadne sportimispaik

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Aavasalu
Toomas Aavasalu Foto: Elmo Riig / Sakala

Holstre-Polli suurejoonelise suusahalli projekti eestvedaja Toomas Aavasalu sõnul võib hall asjaajamise laabumise korral uksed avada juba järgmisel talvel.


Alustuseks nentis mittetulundusühingu Tääksi Spordiklubi juht Toomas Aavasalu, et sihtasutus Holstre-Polli Tervisekeskus ja Tääksi Spordiklubi kavandavad halli puhul küll koostööd, ent on juriidiliselt eraldi seisvad üksused.



Maailmas ainulaadne projekt koorus Aavasalu sõnul välja ideest rajada Tääksi suusatunnel.



«Koostöös suusaliidu ja sihtasutuse Eesti Terviserajad juhtidega leidsime lõpuks, et uudne sportimispaik on õigem ehitada hoopis Holstre-Polli: see annaks lisaväärtust mõlemale keskusele,» rääkis ta.



Aasta läbi kasutatavasse halli on Toomas Aavasalu jutu järgi kavandatud 800-meetrine murdmaarada, 80-meetrine 10—15-kraadise kaldega mäesuusanõlv, kaks curling’u ehk jääkeegli rada ja ronimissein.



«Maailmas on suusaradu ja mäenõlvu küll sisetingimustesse rajatud, ent niisuguseid halle, kus mõlemad koos oleksid, minu teada pole,» lausus ta.



Tääksi Spordiklubi liikmed on projekti jaoks raha saamise nimel aasta aega lobitööd teinud ja virnade viisi pabereid täitnud. Muu hulgas on valminud eelprojekt ja tasuvusuuringud. Ehitise tarvis on Holstre-Polli suusastaadioni kõrvale ostetud kolme hektari suurune krunt.



Projekti kogumaksumuseks hindas Toomas Aava­salu ligi 70 miljonit krooni, millest lõviosa loodetakse saada Ettevõtluse Arendamise sihtasutuse (EAS) piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmist.



«Taotleme sealt maksimaalset võimalikku summat ehk 50 miljonit krooni. Puudujääv summa tuleb laenata ning loodame kaasata ka erakapitali,» selgitas ta.



Tääkis Spordiklubi esindajad on juba EAS-ile oma projekti tutvustamas käinud ja komisjon langetab otsuse kevadel.



«Selleks ajaks oleme valmis kopa maasse lööma,» lausus klubi juht ning rõhutas: «Hall tuleb nii või naa. Kui me eurotoetust ei saa, otsime teisi finantseerimisvõimalusi. Meie hinnangul on tegemist vettpidava projektiga.» Aavasalu ütlemist mööda on tasuvusuuringus aluseks võetud aastas keskmiselt 140 külastust päevas ja selline hulk suusahuvilisi kokku saada pole mingi kunst.



Aasta jooksul on Tääksi Spordiklubi eestvedajad läbi käinud kõik Soome suusatunnelid ning -hallid ja nädal tagasi tutvusid nad ka Inglismaa uusima, Manchesteri sisehalliga.



«Oleme saanud päris põhjalikult uurida nii soomlaste kui Manchesteri majandusaruandeid. Inglismaal oli arvestus aastas keskmiselt 1400 külastuskorda päevas, nii et meie projekt on sellest kümme korda väiksem,» kõneles Toomas Aavasalu.



Baltimaades tema sõnul seni sisesuusahalli pole. «Meie oleksime siin esimesed. Ja meie kõrval on fantastilise loodusega Holstre-Polli suusakeskus koos paljude võimalustega! Kahe kompleksi peale moodustame täiusliku sportimis- ja vaba aja veetmise koha.»



Äriplaanis on suusahalli pileti hinnaks arvestatud ligikaudu 100–150 krooni ehk umbes sama palju, kui maksab mõne spaa pilet. «See on aga arvestuslik hind ja pärast pangalaenu tasumist on meil tõenäoliselt võimalik ka hinda langetada,» lisas Aavasalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles