Aidas avati rahvusliku ehituse näitus

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rändsauna on hõlbus kokku panna ja lahti võtta. Pärimusmuusika aida ette püstitasid tudengid selle mõne tunniga.
Rändsauna on hõlbus kokku panna ja lahti võtta. Pärimusmuusika aida ette püstitasid tudengid selle mõne tunniga. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Reedel Viljandi pärimusmuusika aidas avatud näitusel on teiste eksponaatide seas väljas minisaun, haabjat kujutav pannoo ja kaevurakked.


Enamik näituse «Puuaastaring» eksponaatidest on Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku ehituse eriala tudengite kahe viimase aasta praktikatööd. Neist silmatorkavaim on aida ette püstitatud rändsaun.



Väikese akna ja uksega palksaun, mille põranda mõõtmed on 1,8x2,6 meetrit, valmis esmakursuslaste praktika käigus. Neid suunasid ja andsid ideid kolmanda kursuse tudengid.



Üliõpilaste juhendaja Erki Markson, kes on ka ise rahvusliku ehituse eriala lõpetanud, selgitas, et minisaun andis võimaluse kõik ehitusetapid suhteliselt kiiresti läbi proovida.



Õppejõud Priit-Kalev Parts arvas, et vahva saun aitab tulevikus elavdada üliõpilaste, vilistlaste ja Rahvusliku Ehituse Seltsi kokkutulekuid.



«Rändsauna on lihtne kolida,» rääkis Parts. «Oleme mõelnud, et kui rattad alla panna, saaks seda ühes tükis teisaldada. Talvel võib hoone asetada suuskadele ja nii kas või järve keskele viia, et jääauku hüpata.»



Parts lisas, et kui esmakursuslased ka järgmistel aastatel samasuguseid saunu teevad, saab neid hakata üritusteks välja üürima.



Õues sauna kõrval tervitab uudistajaid ühepuupaat ehk haabjas. Ülejäänud näitust saab vaadata pärimusmuusika aida keldrikorrusel.



Pooleli olevat haabjat ilmestavad Eesti haabjaseltsi tegusa välisliikme Juha Korhoneni graafilised jäädvustused haabjatööpadadelt. Sealsamas on soomlase tehtud fotopannoo, millel on originaalsuuruses ühepuulootsik.



«Juha Korhoneni on aastaid intrigeerinud haabjas kui skulpturaalne objekt ja selle ehitusprojekt, mille käigus massiivne haavapakk moondub kergeks, sihvakaks ja vaikseks kanuuks,» võib lugeda juures olevalt tutvustuslehelt.



Näha võib tudengite praktikatööna valminud kaevurakkeid. Üks valminud raketest on nimetatud teadmiste kaevuks ning selle sisse paigaldatud vitriinis on väljas puutöönduse raamatud. Veel saab vaadata üliõpilaste joonistusi ja joonestustöid, sepiseid ja tööriistu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles