Pärimusmuusika festival keskendub tantsule

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Saar

Viljandi pärimusmuusika festivali korraldajad teatasid, et järgmise aasta suure folgipeo teema on "Seest tuleb üks tants!"


Festivali pealiku ja programmijuhi Ando Kivibergi sõnul kõlab teema sarnaselt sellele, mida Joosep Toots filmis "Suvi" koos endiste koolivendadega jahuveskis puntratantsule asudes hõiskas. "Samavõrd lõbus, ühtehoidev ja miks mitte ka ülemeelik saab olema ka XVIII pärimusmuusika festival," teatas ta. "Kui tänavu suvel tehti kummardus üksikpillimeeste sõrme ja kunstiosavusele, siis seekord on eesmärgiks külalisi tantsitada nii et muru põrub."

Kiviberg rõhutas, et muusika ja tants on läbi ajaloo olnud omavahel tihedalt läbipõimunud ja teineteisest sõltuvad. "Kui pillimees mängib nii kaasakiskuvalt, et kuulajate jalgades ning südameis särtsuma hakkab, tekib iseenesest tants mis peab
välja pääsema ja nähtavaks saama," sõnas pealik.

XVIII Viljandi pärimusmuusika festival tahab luua olukordi, kus Eesti eri paikade tantsutraditsioon võiks areneda ning muutuda läbi improvisatsiooni tänapäevasemaks. Festivali programmi koostades keskendutakse esmajoones tantsumuusikale, samuti tantsude õpetamisele.

Kivibergi sõnul tõestasid muusikud tänavusel peol nii ühekaupa kui salgakesi oma muusikalist nõidumisoskust. "Seepärast võib kindel olla, et ka järgmise aasta juuli lõpus hakkavad Viljandis festivali unenäoliselt ebamaises keskkonnas juhtuma tantsuimed," uskus ta.

Alates reedest, 6. novembrist on festivali esinejate leidmiseks avatud ka demovoor ning logokonkurss.

Viljandi pärimusmuusika festivali peetakse 2010. aastal 22.-25. juulini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles