Külavanem annetas akadeemiale vana palksauna

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriakadeemia rahvusliku ehituse eriala üliõpilased võtavad Kuhjaveres lahti palksauna, mille külavanem Romeo Mukk õppeobjektiks annetas.
Kultuuriakadeemia rahvusliku ehituse eriala üliõpilased võtavad Kuhjaveres lahti palksauna, mille külavanem Romeo Mukk õppeobjektiks annetas. Foto: Aivar Aotäht

Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku ehituse eriala üliõpilased võtavad Kuhjaveres lahti palksauna, mille külavanem Romeo Mukk õppeobjektiks annetas, ning kui see on uuesti kokku pandud, läheb hoone müüki.


«Otsisime vana palkidest hoonet, mida taastades saaksid tudengid renoveerimispraktikat,» rääkis Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku ehituse eriala õppejõud Priit-Kalev Parts.



Otsitav leiti Kuhjaverest: külavanem Romeo Mukk oli valmis oma saunast tasuta loobuma.



Eile võtsid tudengid saunalt viimase sarika. Kõik palgid nummerdatakse ning pannakse hiljem Viiratsis asuvas angaaris uuesti kokku. Sellega on Eesti vabaõhumuuseumi teaduri ja Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku ehituse õppejõu Joosep Metslangi kureerimisel ametis kolmanda kursuse üliõpilased.



Joosep Metslang ütles, et 1930. aastatel ehitatud pesu- ja leiliruumiga saun on väga lihtne ja tehniliselt enam-vähem korras. Tema sõnutsi tuleb hiljem välja vahetada ülemine ja alumine palgiring ja need vahepealsed osad, mis on aastate jooksul kahjustada saanud. Ta tõi näiteks, et eesruumis on kunagi olnud tulekahju, sest kuuendasse ja seitsmendasse palgiritta on väike auk põlenud.



Agaralt töötavate tudengite kohta ütles Metslang, et neil on sära silmis.



«Põnev on!» lausus ta. «Siin on üksjagu keerulisi töid, aga miski pole ületamatu.



Tavalise koolipingi nühkimise kõrval on see huvitav ülesanne. On hea võimalus alumisest palgiringist kuni sarikateni kõik tööd läbi harjutada.»



Õppejõud täpsustas, et lahti võetav saun ei ole kultuuriväärtuslik objekt, mistõttu pole kahju seda õppimiseks kasutada.



Priit-Kalev Parts ütles, et saun läheb hiljuti õppetöö toetamiseks asutatud mittetulundusühingu Rahvusliku Ehituse Selts omandisse ning too müüb selle maha. Müügihinda ta öelda ei osanud, aga avaldas lootust, et kulud saavad kaetud. Kui midagi peaks üle jääma, ostetakse uusi tööriistu.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles