Lahmuse kool asus mõisahooneid korrastama

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahmuse kooli direktor Heinrich Jürna uurib katusekivi, mida üritatakse algsel kujul taastada.
Lahmuse kooli direktor Heinrich Jürna uurib katusekivi, mida üritatakse algsel kujul taastada. Foto: Elmo Riig / Sakala

Lahmuse mõisa kompleks ja kool hakkavad hingama uues rütmis, sest endine valitsejamaja, sepikoda ja juustumaja tehakse õpilaste vajadusi arvestades korda.


Töid tegev aktsiaselts Pärnu REV on alustanud valitsejamaja taastamist. Et hoone pole kõige paremas seisus, tuleb seal esmalt kõvasti lammutada.



Muinsuskaitseameti Viljandimaa vaneminspektori Anne Kivi andmete järgi on maja mitu aastat tühjana seisnud ja lagunes kiiresti. «Õnneks sai see väga ilus hoone kooli käsutusse ja hakkab nüüd uut elu elama,» rõõmustas vaneminspektor.



Ta kiitis Lahmuse kooli juhtkonda, eriti seal viimased neli aastat ametis olnud direktorit, kes on suutnud hoonete taastamiseks projektiraha leida. «Selle mõisa hoonekompleks moodustab suurepärase terviku ja usun, et paigal on tulevikku,» lisas Kivi.



Lahmuse kooli direktor Heinrich Jürna rääkis, et peale seinte ja ühe korstna valitsejamajast suurt midagi alles ei jää, sest nii katus kui vahelaed on väga lagunenud.



«Kolmele korrusele tuleb 45-kohaline hotelli tüüpi õpilaskodu. Toad on kahe-kolmekohalised ning igaühte kavandatakse WC ja dušinurk,» rääkis ta.


Õpilaskodu peaks valmima järgmise aasta kevadeks ning tööde maksumuseks on kavandatud 4,8 miljonit krooni.



Praegu valmib mõisaaegse sepikoja ja juustumaja renoveerimisprojekt. Koolijuhi hinnangul peaks töö nende objektidega lahti minema kolme kuu pärast ja valmimiseni kulub umbes aasta.



«Endisest sepikojast saab toimetulekumaja. Ülemisele korrusele tulevad lastele kaks klassiruumi ning alumisele väike saal erivõimlemiseks ja saun,» kirjeldas Jürna.



Idüllilise järvevaatega juustumajast ehitatakse tüdrukutele käsitöömaja.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles