«Sakala» usutleb Mõisaküla kandidaate

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: logo

Kuidas muuta Mõisaküla linn senisest võimekamaks?

Marek Pilt,
kandidaat nr 117,
Keskerakond

Vähem kui tuhande elanikuga, pensioniealiste inimeste enamusega Mõisakülal pole eriti suuri väljavaateid tõusta riigi võimekamate omavalitsuste hulka.

Usun, et madalseisust pääsemise teevad võimalikuks kokkuhoid ja kulutuste hoolikas planeerimine, mis eeldab, et ei elata üle oma võimete.

Peamine kokkuhoiuvõimalus on optimeerida linnaametnike tööjõukulud vastavalt vajadusele ja võimalustele. Teine reaalne viis kulusid optimeerida on pooltühja koolimaja ruume otstarbekamalt kasutada, andes neid kasutada raamatukogule, infopunktile ja eakate päevakeskusele.

Väga olulisel kohal on linna arengus koostöö naaber­omavalitsustega — nii Abja valla kui Läti omavalitsustega, kellega suhtlemine on viimasel ajal soikunud. Koostöös on võimalik käivitada suuremaid ja pikaajalisemaid projekte, mis toovad kasu mõlemale osapoolele.

Kindlasti on väikeses omavalitsuses väga tähtis leida aega inimeste igapäevaprobleemide lahendamiseks ning nende elukvaliteedi parandamiseks.

Üks murepunkte, millega tuleb Mõisakülas tegelda, on arstiabi kättesaadavus.
Kuigi majanduse olukord on raske, on võimalik palju ära teha, kui hinnata reaalselt oma võimeid ja arvestada elanike elementaarseid vajadusi.

Ervin Tamberg,
kandidaat nr 101,
Isamaa ja Res Publica Liit

Linna heaolu sõltub üldisest elukvaliteedist — sotsiaaalsest infrastruktuurist ja linnavalitsuse ametnike võimekusest teenindada kodanikke, lähtudes omavalitsuse ülesannetest ja kohustustest.

Linn üksi ei loo väärtusi, neid loovad inimesed, kui linn selleks võimalused annab. Mida efektiivsemalt koostööd tehakse, seda tulemusrikkam see on ja seda enam linn areneb. Arengukava on üks omavalitsuse tähtsamaid dokumente. Seda täiendatakse igal aastal ja see on linna arendamise alus.

Selleks et linna elanikkond ei väheneks, tuleb aidata kaasa uute töökohtade loomisele, toetada alustavaid ettevõtteid ja nõustada neid ettevõtluse elavdamise programmidest euroraha taotlemisel.

Meil on väga turvaline ja ilus miljööväärtuslik linn, mida peame hoidma ja mille ilu hindama. Teeme kõik selleks, et siit sirgunud noored leiaksid tee kodukohta tagasi. Tänapäeval ei ole sugugi ületamatu käia tööl kodust kaugemal.

Linna elukeskkonna parandamine peab jätkuma, et soodustada inimeste tahet siin elada.

Meil on hea lasteaed ja põhikool. Laste huvihariduse maksab kinni linn. Toetame igati noorte ettevõtmisi.

Toetame ka innukaid kodanikeühendusi, kes aitavad kaasa elukeskkonna ja inimeste heaolu parandamisele. Euroopa Liit toetab projektitaotluste kaudu väikepiirkondade arengut.

Peame juhtima rohkem tähelepanu riigi regionaalpoliitika elluviimisele piiriäärsetel aladel, kus ka meie peame elama.

Erich Post,
kandidaat nr 133

Mõisaküla võimekamaks muutmine ei sõltu ainult volikogust ja linnapeast. Selleks tuleb kohalike inimestega tihedamalt suhelda.

Meie linnas ettevõtlus sama hästi kui puudub. Tuleb toetada ettevõtlikke inimesi, andes neile soodsama hinnaga rendile nii autosid kui mitmesuguseid masinaid.

Omavalitsuse ülesanne on ka linna generaalplaani tutvustada. Peab arvestama altpoolt tulevaid ettepanekuid.

Et Mõisaküla on piirilinn, tuleb pöörata tähelepanu tänavate korrashoiule. Selleks on tarvis nõuda raha eurofondist.

Tulubaasi suurendamine eeldab töökohtade arvu kasvu.

Tänavad tuleb muuta turvalisemaks, eriti laupäeva ja pühapäeva öösel. Selleks on vaja organiseerida ametisse korravalvur.

Hooldekodu vajab jätkuvat arendamist. Lasteaia- ja koolilastele peab pakkuma odavamat või tasuta toitu.

Kunnar Keres,
kandidaat nr 122,
valimisliit Kodune Mõisaküla

Mõisaküla on ääremaa ja jääb selleks ka mis tahes haldusreformi kavade järgi. Oleme näinud eri valitsuste ajal väga mitmesuguseid ühinemisplaane, mis näitab, et ka riigi tasandil ei ole suudetud kokku leppida haldusreformi põhimõtetes ja elluviimise korras.

Et Mõisaküla võimekust suurendada, on kohaliku võimu esmaülesanne otsustada eelarve kärpekohad ning säilitada tasakaalustatud eelarvepoliitika abil senine infra­struktuur.

Tähtsate otsuste tegemine eeldab arukust ja läbimõeldust. Eesmärk saab olla vaid see, et suudame täita riigi pandud ülesanded meie omavalitsusele parimal moel.

Linnale lisaraha hankimise võimalusena ei saa jätta tähelepanuta Euroopa Liidu tõukefonde, kust on võimalik saada toetust linna arendavate realistlike plaanide rahastamiseks.

Oluline on hoida neid inimesi, kes Mõisakülas elavad, ja püüda kohalikku elanikkonda suurendada. Saame inimest Mõisakülla meelitada sellega, et meie kinnisvara hinnad on ühed maakonna madalamad.

Et inimesed saaksid ja tahaksid Mõisakülas elada, tuleb koostöös maavalitsuse ja riigiga tagada korralik bussiühendus nii Pärnu kui Viljandiga. See annab neile võimaluse käia tööl ka kaugemal ja säilitada kodukoht Mõisakülas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles