Pärimusmuusika rikastab koolitunde

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolikontserte annavad vilunud rahvamuusikud.
Koolikontserte annavad vilunud rahvamuusikud. Foto: Erakogu

Eesti pärimusmuusika keskuses tegutseva August Pulsti õpistu korraldatav koolikontsertide sari alustab viiendat hooaega.


Üks koolikontsert kestab 45 minutit, seega sama kaua kui tavaline koolitund. Õpilaste ette astuvad Cätlin Jaago, Kulno Malva, Lauri Õunapuu, Tarmo Noormaa, Ruslan Trochynskyi ja teised rahvamuusikud.



Tänavu on võimalik valida nelja teemaprogrammi vahel. «Sinasõprus pärimusmuusika ja -pillidega» tutvustab eesti pärimusmuusikat ja -pille, «Rännak eesti ja ukraina pärimusmuusikasse» võtab ette eesti ja ukraina pärimusmuusika erinevused ja sarnasused,  «Rahvakalendri tähtpäevadel» räägitakse ja lauldakse nii pühast kui argisest ajast ja «Eestirootsi saar­te ja alade pärimusmuusika» pakub eestirootslaste laule, pillilugusid ja rahvakoraale.



«Kooliprogrammi täiendamiseks pakume nagu ikka elusat muusikat koos praktiliste näidetega,» rääkis kontsertide toimetaja Mare Lilienthal. «Lapsed saavad muusika kuulamise kõrval pille katsuda. See on midagi hoopis muud kui lihtsalt teoreetiline loeng.»



Pärast Viljandi pärimusmuusika aida valmimist on mitu klassitäit Viljandisse sõitnud, et kohapeal tunde saada, majaga tutvuda ning ühtlasi lossimägedes ekskursioonil käia.



Koolikontsertide sarja korraldajate tähelepanekuid mööda on koolide muusikaõpetajad hakanud ise sarja vastu sügavamat huvi tundma ning esitanud oma ettepanekuid.



«Õpetajad on läinud tõepoolest teadlikumaks,» rääkis Lilienthal. Korraldajad õhutavad õpetajaid välja pakkuma teemasid, mida tasuks põhjalikumalt käsitleda.



Haridusministeeriumi toetusel korraldatavaid kontserte on enam-vähem võrdselt tellitud nii Lõuna- kui Põhja-Eestisse ning tagasiside on ikka positiivne olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles