Lembit Soots: ma ei külva enam mitte üht peotäit vilja!

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leeli talu perenaine Liisa Soots ja peremees Lembit Soots.
Leeli talu perenaine Liisa Soots ja peremees Lembit Soots. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Kanadast 1990. aastail Karksi valda isatalu taastama tulnud maalikunstnik Lembit Soots tõmbab madalate teraviljahindade tõttu talupidamisele kriipsu peale, kirjutas «Maaleht».



«Mul pole enam mingit mõtet talu pidada,» teatas Leeli talu peremees Lembit Soots resoluutselt. «Teraviljakasvatust ei maksa mulle keegi kinni ja mida ma siin ikka kahjumiga toodan.»

Soots, kes on tuntust kogunud ka maalikunstnikuna, peab Viljandimaal Karksi vallas Leeli talu koos poeg Toomase ja abikaasa Anna-Liisabetiga.

Peamise talupidamise lõpetamise põhjusena nimetas peremees madalaid teravilja kokkuostuhindu ja tootmiskulude tohutut tõusu. «Kui mul on vilja omahind 2500 krooni tonnist ja müügihinnaks pakutakse kõigest 1700 krooni, siis pole sellisel tootmisel mingit mõtet,» rääkis peremees.

Ligi 500 hektarit hariv Soots lubas kõik rendimaad omanikele tagasi anda ja oma põldudele enam mitte üht peotäit vilja külvata. Tal on paarsada hektarit oma maad ja selle plaanib ta esialgu jätta rohumaaks.

Kulude hulka arvas peremees ka küttele ja elektrile läinud raha, eriti kallis on tema sõnul vilja kuivatamine. Lisaks on tal veel kaelas kevadkülvi laenud ja kohustused.

Kõiki loomi Soots siiski laudast tapamajja viia ei kavatse. «Mul oli 75 lüpsilehma. Piimakarja jätan kevadeni vaatluse alla, et kas saab talust asja või ei,» teatas ta.

«See, et talu enam pidada ei saa, ei ole vaid minu mure, vaid on kõigi talunike ja põllumeeste probleem,» nentis Leeli talu peremees mõrult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles