Soomaad hindavad sõltumatud eksperdid

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PAN Parks Foundationi tegevjuhi Zoltán Kuni sõnul on Soomaa oma suurte puutumatute turbarabadega Euroopas väga eriline.
PAN Parks Foundationi tegevjuhi Zoltán Kuni sõnul on Soomaa oma suurte puutumatute turbarabadega Euroopas väga eriline. Foto: Hans Väre

Kaks aastat rahvusvahelise ühenduse PAN Park liikmeks pürginud Soomaa tee tõotab peatselt lõpule jõuda, sest esmaspäeval saabuvad Eestisse eksperdid kaitseala valmisolekut analüüsima.


PAN Parkide fondi tegevdirektor Zoltán Kun, kui kaugel on Soomaa ühinemisprotsess?

Sõltumatud eksperdid tulevad Soomaad hindama septembri teisel nädalal. Kui kõik on korras, ja minu teada nii on, võib Soomaa saada PAN Pargiks juba oktoobris.



Mis on olnud liitumise suurimad raskused?


Probleemid ei puudutanud niivõrd loodushoidu kuivõrd turismikorraldust.


PAN Pargid peavad vastama viiele kriteeriumile, millest kolm puudutavad looduskaitset ja kaks turismi. Varem kontrollisime esmalt, kas kandidaat vastab loodushoiualastele nõuetele, ja alles hiljem kõike turismi puudutavat, kuid Soomaa oli esimene, kes pidi mõlemad valdkonnad korraga PAN Pargi tasemele viima. Ilmselt see oligi kõige keerulisem.



Miks te Soomaa puhul senist korda muutsite?


Kogemused on näidanud, et kui rahvuspark PAN Pargi sertifikaadi loodushoiu kriteeriumide alusel juba kätte on saanud, lähevad inimesed laisaks ega näe turismikorraldusega enam eriti vaeva.



Teiseks tuleb korraga sertifitseerimine peaaegu poole odavam, sest pole vaja kaks korda hindamas käia.



Kas see on rahvusparkide puhul tavaline, et loodushoiuga on kõik korras, kuid turismi organiseerimisega nii hästi hakkama ei saada?

Jah, see on kogu Euroopas levinud. Loodushoiuga on vähem raskusi seepärast, et enamik kaitsealade töötajaid on loodushoiueksperdid, mitte turismispetsialistid. Nad vajavad aega, et õppida turismiga tegelema.



Kas Soomaa on valmis PAN Pargiks saama?


Nii palju kui ma kuulnud olen, on küll. Seejuures pole meie võrgustikuga liitumiseks valmis mitte ainult rahvuspark, vaid ka kohalik kogukond ja vähemalt osa ettevõtjaid.



Küsimus on pigem selles, kas meie oleme valmis Soomaa jaoks. Soomaa on hea, kuid turismiturul suhteliselt uus toode ja selle reklaamimine tähendab meile väljakutset. Ent PAN Parks Foundationis on tugev meeskond ja ma loodan, et saame sellega hakkama.



Mis Soomaa eriliseks teeb?


Eelkõige turbarabad, mis loovad suure magevee ökosüsteemi. Ma pole kunagi näinud Euroopas teist ala, mis oleks nii suur ja terviklik. See teeb Soomaa kogu Euroopa tasemel väga eriliseks.



Teiseks on Soomaa liitumine PAN Parkidega veidi teistsugune kui varasematel puhkudel. Selle vastu ei tundnud kohe huvi mitte ainult rahvuspargi juhtkond, vaid ka ettevõtjad. See on meile uus, sest tavaliselt pöördub meie poole kõigepealt administratsioon, mille järel asume otsima asjast huvitatud ettevõtjaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles