Mulgi külastuskeskus võtab kuju

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sooglemäel on korraldatud koristustalguid.
Sooglemäel on korraldatud koristustalguid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Sooglemäe tallu tuleva Mulgi külastuskeskuse projekteerijaks valiti kuue kandidaadi seast Viljandi EKE Projekt.


Mulgi kultuuri instituut plaanib Helme vallas asuvas Sooglemäe talus taastada Mulgi suurtalu ning rajada sinna tänapäevase selle kandi rahvakultuuri tutvustava ja edendava külastuskeskuse.



Mulgi külastuskeskuse projekteerib Viljandi EKE Projekt, kes võitis konkursi viie konkurendi ees.



«Ennast pakkus seda tööd tegema ettevõtteid nii Tartust kui Tallinnast,» rääkis Mulgi kultuuri instituudi juhatuse esimees Kristel Habakukk. «Juba on koostatud geoalus ja hooned mõõdistatud. Nüüd arutame detailplaneeringut ja seda, mis funktsioone ehitised täitma hakkavad.»



Eksperdina külastuskeskuse rajamisse kaasatud Eesti vabaõhumuuseumi teadusdirektori Heiki Pärdi sõnul on tegemist korraliku ja esindusliku Mulgi taluga.



«See pole küll ühegi oma hoone poolest midagi enneolematut, aga seal on palju sellist, mida tasub ehedal kujul demonstreerida,» rääkis Pärdi ja tõi näiteks tagasihoidliku, ent stiilse häärberi. Väga tore on tema jutu järgi maakivist ait, mille ots on tehtud palkidest.



«Hoonete taastamine nõuab muidugi fantaasiat, sest vanu dokumente ja fotosid pole kuigi palju säilinud,» lisas Pärdi.



Valgamaal Helme vallas asuvast Sooglemäe suurtalust on alles kahe korstnaga häärber, maakividest tall-laut ja ait koos võlvkeldriga ning kunagine rehealusega aidaruum, õuel on veel väike palkidest ait.



Kaks tänaseks hävinud hoonet alatare ja saun on plaanis uuesti üles ehitada.




Kommentaarid
Copy
Tagasi üles