Viljandis toodetud küünlad osutusid USAs ohtlikuks

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala.

Sisustuskaubamaja IKEA sai novembris USA-s kuue miljoni krooni suuruse trahvi, sest ei suutnud piisavalt kiiresti müügilt koristada Viljandis tehtud õueküünlaid.


Ameeriklastele ohtlikuks osutunud õueküünlaid tootva aktsiaseltsi Hansa Candle juhatuse esimees Tarvo Moss teatas, et ei tea IKEA-le määratud trahvist midagi, kuid kinnitas, et Viljandi firma kahjutasu maksma ei pea.



Mossi andmetel tekkisid probleemid sellest, et ameeriklased ei osanud õueküünlaid kasutada ega vaevunud tootega kaasas olevaid hoiatusi läbi lugema. USA tarbijakaitsjate teatel oli IKEA saanud 2006. aasta maiks küünalde kohta 132 teadet ning 12 ameeriklast olid saanud neid kasutades viga. Nimelt olid nad kõnealuseid küünlaid kustutades suutnud endale parafiini näkku puhuda.



Seejärel otsustas IKEA 133 000 müügile jäänud küünalt turult ära korjata, ent ei teinud seda piisavalt kiiresti ning sai 2008. aasta novembris Ühendriikide tarbijakaitsjatelt 500 000 dollari suuruse trahvi.



Tarvo Moss ütles eile, et IKEA pole sellest juhtumist Hansa Candle›it isegi teavitanud ning nende koostöö jätkub endise hooga. USA-sse lõpetas sisustuskaubamaja Viljandi küünalde tarnimise juba 2005. aastal.



Firma juhatuse esimehe sõnul müüakse õueküünlaid ainult Euroopas. «Siin osatakse neid kasutada,» lausus ta. «Eriti Skandinaavias.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles