President soovitas metsaga sinasõprust pidada

Rannar Raba
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves avas metsanädala puhul Viljandis õpilaste orienteerumisvõistluse, külastas näitust "Jälg metsas" ja istutas lossimägedesse Filosoofi alleele pärna.
President Toomas Hendrik Ilves avas metsanädala puhul Viljandis õpilaste orienteerumisvõistluse, külastas näitust "Jälg metsas" ja istutas lossimägedesse Filosoofi alleele pärna. Foto: Elmo Riig

Kolmapäeval metsanädala puhul Viljandis käinud president Toomas Hendrik Ilves rõhutas, et eestlased on erinevalt paljudest teistest rahvastest alati metsast kaitset otsinud, mitte seda kartnud.


Esimest korda tähistati Eestis metsanädalat juba 1920. aastate lõpul. Pärast iseseisvuse taastamist korraldab metsaselts nädalat 17. korda ning sellega seoses on Viljandi kuulutatud tänavuseks metsapealinnaks. Varem on sama tiitlit kandnud Räpina, Kilingi-Nõmme, Kunda, Võru ja Pärnu.

President avas kolmapäeva õhtupoolikul lauluväljakul kooliõpilaste metsateemalise orienteerumisvõistluse, vaatas, kuidas kujundatakse mõisapargi kuivanud tammest rahvuslikke mustreid kandev ilmapuu, ning uudistas spordihoones interaktiivset näitust «Jälg metsas».

Lisaks tegi president algust lossimägede servas paikneva Filosoofi allee uuendamisega, pannes linna ja metsaseltsi juhtide abiga ühe hävinud pärna asemele kasvama uue.

Maagümnaasiumi poisid panid puuderead sinna kasvama 1881. aastal ning praeguseks on osa alleest, mida eelmise sajandi esimesel poolel nimetati ka Mõttetarga puiesteeks, kuivanud ja tormituulte ohvriks langenud. Linnavalitsuse haljastusspetsialisti Reeme Remmelga sõnul on lähema paari aasta jooksul kavas sinna lisada ligi poolsada harilikku pärna.

President avaldas heameelt selle üle, et suur osa metsanädala ettevõtmistest on mõeldud lastele ja noortele. Ta meenutas oma nooruspõlves skaudina Ameerika metsades läbi tehtud seiklusi ning märkis, et oli tänu sellele loodusega tunduvalt lähedasem kui paljud tema hilisemad ülikooliaegsed sõbrad.

«Eestlastele pole mets kunagi olnud selline ohtlik koht nagu paljudele teistele rahvastele,» rääkis president. «Parim näide teistpidisest suhtumisest on germaanlaste pärand eesotsas vendade Grimmide muinasjuttudega, kus metsa ei usaldata ning eelistatakse sellest pigem eemale hoida. Meil on ainus erand Oskar Lutsu «Nukitsamees», kuid üldiselt oleme ikka olnud need, kes vaenlase eest just metsa pakku poevad,» arutles ta.

Kokkuvõtteks avaldas Ilves lootust, et lähedane suhe loodusega jääb Eesti noori iseloomustama ka edaspidi, ning kiitis metsanädala traditsiooni hoidjaid sellele kaasaaitamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles