Tulvavesi sulges Tänassilma rahval mitmes kohas kodutee

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kevad on asunud Tänassilma jõe taset kergitama, nii et inimesed peavad läbi vee koju kahlama.


Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi hüdroloogia osakonna Lõuna-Eesti sektori peaspetsialisti Ene Randpuu sõnul hakkas Tänassilma jõe veetase märtsikuu viimasel päeval kiiresti tõusma.



 «Jõkke lisandub intensiivselt lumesulamisvett,» selgitas Randpuu. «Rannu-Jõesuus seevastu on veetase tõusnud ainult ühe sentimeetri, seega on sulaveel Võrtsjärves veel küllalt ruumi.»



Tänassilma jõgi on tunginud mitmes kohas luhale ja teele. Rebastekülas pole olukord veel nii hull, kui oli möödunud aasta detsembri alguse tulvade ajal, mil jõgi voolas kolmes kohas üle tee. Tollasest tasemest jääb puudu vähemalt meetri jagu.



Kolga-Jaani valla Laashoone küla oli detsembri keskel lausa vee all. Turvakuuri talu perenaine Marje Saksniit ütles, et Põltsamaa jõgi alanes talvega suvise veetasemeni ja püsib praegu sängis.



«Mõne aja eest jõgi haises, nagu oleks keegi solgitünni ümber kallanud,» meenutas ta märtsikuist juhtumit. Selline hais pidi levima siis, kui vett paisutatakse või alla lastakse.



Igal pool maakonnas võib põldudel näha pisikesi järvi, mis on tekkinud sel põhjusel, et maapind on veel külmunud sulaveel pole kuhugi imbuda.



Kalmetul sunnib põllult külavaheteele valgunud vesi teelisi kummikud välja otsima.



Võrtsjärv on endiselt jääkatte all, selle paksuseks mõõtsid kalurid nädala algul umbes 60 sentimeetrit. Kolmapäeval kattis jääd sulavee ja lume segunemisel tekkinud lörtsikiht.



Soomaa ettevõtja Aivar Ruukeli sõnul pole seal mail viies aastaaeg ehk kevadine üleujutus veel alanud, selle saabumiseni jääb tema hinnangul vähemalt nädal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles