Viljandis on käinud mullusest vähem turiste

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juuni lõpul käisid Viljandit uudistamas külalised Saksamaalt sõpruslinnast Ahrensburgist.
Juuni lõpul käisid Viljandit uudistamas külalised Saksamaalt sõpruslinnast Ahrensburgist. Foto: Elmo Riig / Sakala

Artikkel ilmus 27. septembri «Sakala» paberväljaandes

Turismiinfokeskuse statistika põhjal käis mai algusest augusti lõpuni Viljandis 533 külalist vähem kui eelmisel aastal — kokku 12 209 inimest. Samas 2010. aastaga võrreldes kasvas turistide hulk rohkem kui 700 inimese võrra.

Sisemaiseid turiste oli tänavuste külaliste seas veidi rohkem kui välismaalasi, vastavalt 6268 ja 5941. Eelmiste aastatega võrreldes on kasvanud Venemaalt, Austriast ja Šveitsist tulnute arv.

Turismiinfokeskuse infokonsultandi Angela Aru sõnul ei jätku külalistega tegelevates ettevõtetes, mis jäävad väljapoole Ida-Eestit ja Tallinna, venekeelset personali ning see pärsib suhtlemist nii meie ida- kui lõunanaabrite lätlastega, kes on statistika järgi turistide hulgas kolmandal kohal. Muutuv tendents on see, et kui varem saabusid Viljandisse bussitäied lätlasi, kes meilt otse Saaremaale põrutasid, siis möödunud suvel andsid tooni oma autoga reisivad Läti pered.

Aru tähelepanekut mööda eelistasid Kanadas ja Austraalias elavad väliseestlased ilmselt muid riike, sest Eestis polnud tänavu laulupidu ja muid neile tähtsaid rahvusvahelisi ettevõtmisi.

Tema sõnul pöördub turismiinfokeskuse poole abi saamiseks tavaliselt üksik-, auto- või pereturist, kes on Viljandis ja ehk ka Eestis esimest korda ning soovib saada linnast ja maakonnast üldpilti.

Enamasti pole meie külalistel suuri nõudmisi: tahetakse soovitusi, mida teha ja kuhu edasi minna. Neil, kes on teel autoga kimpu jäänud, aidatakse leida remonditöökoda.

Mõnd üksikut huvitab konkreetne paik, näiteks Soomaa. Need, kellel on majutuskoht broneerimata, küsivad mõistliku hinnaga ööbimiskohti.

Grand Hotel Viljandi vastuvõtujuhi Krista Varmi jutu järgi ei saanud selle suve turistide hulgaga eriti rahul olla, sest linnas on majutusettevõtteid juurde tulnud ja hotell ei saanud täismajaga arvestada. Kõige enam puhkas hotellis soomlasi.

Männimäe külalistemaja juhataja Rait Sulg asutuse suvise täitumuse üle ei kurtnud. Kõige rahvarohkemad kuud olid tavapäraselt juuli ja august ning turistid kasutasid ka kämpinguid ja telkimisvõimalusi.

Peetrimõisa villa teenuseid kasutati juhataja Anu-Liis Johannese sõnul suvel usinasti. Eelmise aastaga võrreldes hakkasid turistid liikuma hiljem. Põhjus võis olla jahedas ilmas. Villa pakutavad sooduspaketid läksid juhataja ütlemist mööda nagu soojad saiad nii sise- kui välisturistidele.

Turismiinfokeskuse andmeil liikus külalisi kõige rohkem juulis. Telefonitsi teenindati 2077 huvilist, 770 reisiplaanijat saatsid kirjaliku päringu.

Infokonsultant Ruth Pärnaku teatel käidi hoolega suvisel giidituuril. Sellest võtsid osa nii välismaalased kui kohalikud, kellel olid külalised teistest riikidest. Linnaekskursiooni käigus tutvuti tavaliselt lossimägede, veetorni, raekoja ja muude tähtsamate objektidega. Angela Aru arvates meeldib linna külalistele siinne rahu ja vaikus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles