Juhtkiri: Poliitikutele eetikakoodeks!

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aeg on näidanud, et suure tänu stabiilselt kõrge reitingu eest võlgneb Edgar Savisaare juhitav partei venekeelsetele valijatele.
Aeg on näidanud, et suure tänu stabiilselt kõrge reitingu eest võlgneb Edgar Savisaare juhitav partei venekeelsetele valijatele. Foto: Artur Sadovski

Kui kohalikud valimised oleksid praegu, oleks Keskerakonnal Turu-uuringute aktsiaseltsi viimase küsitluse tulemuste kohaselt lootus mitmel pool Eestis taskusse pista kopsakas võit.


Oodatult lubab küsitlus keskerakondlastele mäekõrgust edu Ida-Virumaal, kus nende poolt annaks hääle 42 protsenti valijaist. Samamoodi terendab hea tulemus Tallinnas, kus Keskerakonda toetab 37 protsenti küsitletutest.

Aeg on näidanud, et suure tänu stabiilselt kõrge reitingu eest võlgneb Edgar Savisaare juhitav partei venekeelsetele valijatele, kes teisi erakondi ei usalda.

Eriti drastiliselt on muulaste seas kahanenud Reformierakonna toetajate osa: kui mõne aasta eest küündis see 20 protsendini, siis nüüdseks on alles jäänud napp paar protsenti.

Kõige rohkem tähelepanu äratavad aga vastajad, kes ei oska või ei taha ühtki erakonda toetada. Neid on tervelt 33 protsenti!

Tõsi, umbes sama suur protsent valimisõiguslikke inimesi on jätnud oma hääle andmata kõigil kohalike volikogude ja parlamendi valimistel. Ent suurel osal neist on sellest hoolimata oma poliitiline eelistus.

Et valimisliitude tähtsus on kohalikel valimistel iga korraga vähenenud, kirjeldab see 33 protsenti praegu puhtalt neid, kes põhimõtteliselt ei taha poliitikaga tegemist teha. Ja see on kurb.

Jutt võimu ja rahva vahelise lõhe kasvamisest kõlab juba üsna kulunult, sest sellest on ajakirjanduses räägitud vähemalt kümme aastat. Kasu pole värskete andmete põhjal otsustades sellest kahjuks olnud. Demokraatia tugevusele peitub siin reaalne oht.

Seepärast kutsub «Sakala» kõiki poliitikuid sõltumata nende töökohast koostama juba tänavu eetikakoodeksit, milles oleks sätestatud elementaarsed tegutsemisjuhised, mis aitaksid poliitikute usaldusväärsust rahva silmis kasvatada. Sõnastage need reeglid ja võtke endale pühakirjaks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles