Infopäev selgitab elektrituru avanemist

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Kolmapäeval korraldavad majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning konkurentsiamet koostöös Viljandi maavalitsusega infopäeva, et tutvustada Viljandimaa inimestele Eesti elektrituru peatset avanemist konkurentsile.


Infopäev algab 12. septembril kell 14 Viljandi maavalitsuses Vabaduse plats 2. Elektrituru avanemist tutvustavad majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Ando Leppiman ning konkurentsiameti energeetika- ja veeteenistuse peaspetsialist Tiina Maldre. Ettekande järel saab esitada elektrituru kohta küsimusi ning küsida soovitusi avatud elektriturul toimetamiseks.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsleri Ando Leppimani sõnul on üle-eestiline teavitusürituste sari augustis ja septembris kõigis maakonnakeskustes, et anda täpsemat infot 1. jaanuaril avaneva elektrituru kohta.

«Järgmisest aastast saavad eratarbijad ja ettevõtted valida endale sobiva elektrienergia müüja,» selgitas Leppiman. «Turu avanemine puudutab otseselt ka kõiki omavalitsusi, kes peavad juba sel aastal korraldama riigihanke elektrienergia ostmiseks. Infopäeval osalenutel on kergem ise langetada otsuseid elektrimüüja valikul, teisalt aga olla inimestele abiks turu avanemisega seotud küsimustele vastamisel.»

Vastavalt Eesti ühinemislepingule Euroopa Liiduga avaneb 2013. aasta algul elektriturg täies mahus kõikidele tarbijatele. Igaüks saab valida endale sobiva elektrimüüja ning hinnapaketi. Turu avanemine puudutab vaid kolmandikku elektriarvest — elektrienergia hinda. Kui tarbija elektrimüüjat ei vali, tagab talle elektri piirkonna võrguettevõtja nagu seni.

Elektrituru avanemise järel kasutatakse edasi olemasolevaid elektrivõrke. Seetõttu ei saa ka pärast 1. jaanuari valida võrguettevõtjat, kes elektrienergia koju või kontorisse toimetab. Ka elektrituru avamise järel kooskõlastab konkurentsiamet võrguteenuse tasu, mis moodustab kolmandiku elektriarvest. Umbes kolmandiku elektriarvest moodustavad erinevad maksud, mida turu avanemine samuti ei mõjuta.

Täpsemat infot elektrituru avanemise kohta leiab riiklikult veebilehelt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles