President loodab uuest koolist eeskuju kogu Eestile

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kooli uuele hoonele nurgakivi panemine.
Kooli uuele hoonele nurgakivi panemine. Foto: Elmo Riig

Üha tugevnevas vihmasajus pandi laupäeva lõuna ajal nurgakivi sellest õppeaastast tööd alustanud Viljandi gümnaasiumile, mis on esimene omataoline kool Eestis.

Esimesel aastal rendipindadel töötava, ainult gümnaasiumiklassidega kooli hoone nurgakivi panemisel osales ka president Toomas Hendrik Ilves, kes avaldas lootust, et Viljandi uus kool on eeskuju teistelegi maakonnakeskustele.

“Me peame tahtma ja nõudma, et nende kerkivate kooliseinte vahelt tulevad tublid kodanikud ja head inimesed. Nende hulgas ka meie rahva homsed eestvedajad,” ütles president Ilves nurgakivi panekul. „Et selleni jõuda, vajavad nad omas ajas parimat haridust. Seesugust, mis lubaks jätkata õpinguid nii Eestis kui välismaal, ning seejärel tugevdada oma tööga Eesti riiki, meie rahvast, aga kindlasti ka rahvusvahelist teadust ja kogu inimkonda.”

President Ilves lisas, et uuest hoonest saab eeskuju teistele tugevatele gümnaasiumidele maakonnakeskustes ja suuremates linnades. „Uus on vorm ja uus saab olema ka sisu. Loodame kõik, et see nii ka läheb. Selleks soovin kõigile, eelkõige kohalikule kooliperele jõudu, tugevat tahet ja sihikindlat tööd,“ ütles riigipea.

Kui kõigi Viljandisse tekkinud põhikoolide omanik on linnavalitsus, siis uue gümnaasiumi omanik on riik ehk haridusministeerium. Uue koolimaja rajab Viljandisse aga Riigi Kinnisvara aktsiaselts (RKAS).

Ettevõtte juht Jaak Saarniit leidis oma sõnavõtus, et Viljandist on saanud RKASi jaoks justkui ehituspealinn, sest pärast Heimtali, Jakobsoni ning endise maagümnaasiumi hoone remonti on uus ehitus firmale neljas koolimaja Viljandimaal.

“See on aga neist suurim,” kinnitas Saarniit. Uue hoone rajamine läheb maksma üle 6,5 miljoni euro ning selles on ruumi 600le õpilasele ja 75le õpetajale. Tänavu on koolis 475 õpilast ja 54 töötajat.

Viljandi linnajuhid kinkisid uuele koolile metallist tähed, millest saab tulevikus kooliseinale kruvida sõna “gümnaasium”. Linnapea Loit Kivistiku sõnul võeti need tähed maha endise Jakobsoni gümnaasiumi seinalt. Nüüdsest tegutseb seal põhikool.

Eestis täiesti uudne maakonnakeskusesse rajatud riigigümnaasium töötab tänavu neljas Viljandi koolimajas. Uue maja saab koolipere enda kätte järgmisel suvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles