Torupillitalu järve jäässe tekkisid salapärased mulgud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Valgamaal Riidajas asuva Torupillitalu elanikud märkasid poolteist nädalat tagasi, et nende õuel oleva järve jää sisse on tekkinud mõistatuslikud augud.


Torupillitalu perenaine Tiiu Taul rääkis, et naistepäeva paiku märkas ta ühel hommikul lumega kaetud jääl imelikke tumedaid laike. Ta võttis lumelabida kaasa ja läks asja uurima.

«Avastasin, et siin ja seal on jääs suured augud, kust vesi lumele imbub,» kõneles ta.

Pererahvas leidis tehisjärvelt kaheksa auku. Avauste paiknemises võib leida isegi mingit korrapära: need moodustavad hobuserauakujulisel veekogul kolmnurga.

Tiiu Taul kinnitas, et mingeid muid märke ta jääl ei näinud. Inimeste jalajälgi oleks pererahvas kindlasti märganud ning koerad oleksid tundmatute isikute liikumisest kohe häälekalt teda andnud.

36 sentimeetri paksuse jääkaane sisse tekkinud avaused ei meenuta kalameeste puuritud auke. Need oleks jäässe justkui sulatatud ning lähevad altpoolt koonusekujuliselt kitsamaks.

Perenaise tähelepanekut mööda ei lähe kõik lehtrid sugugi otse alla, vaid osa kulgeb väikese nurga all. «Tundub, et augud on tekkinud ülevalt allapoole,» sõnas ta.

Reedel mõõtis Ants Taul ühe keskmise augu ülemise serva läbimõõduks 65 sentimeetrit, sisemise lehtri läbimõõduks aga 36 sentimeetrit. Teised augud olid sellest veidi suuremad või väiksemad.

Taulide kinnitusel sulavad augud ajapikku järjest suuremaks.

«Nende servades on lohukesed, kus tundub olevat mingit libedat ja teralist ainet, mis jääd sulatab,» jutustas Ants Taul. «Katsusime proove võtta, kuid veest välja õngitseda seda ei õnnestunud.»

Peremees kinnitas, et kuumaveeallikaid selles järves pole. «Kaladest elavad siin karpkalad, aga nemad on praegu mudas,» lisas Taul.

Järve sügavus on aukude juures 2,8—3,5 meetrit.

«Helistasime siia ja sinna geoloogidele, aga keegi ei osanud öelda, mis need olla võivad,» kõneles Ants Taul. «Rääkisime ka Hiiumaal elava ufouurija Ivo Tarmistoga, kes käskis augud ära mõõta. Seda me ka tegime.»

Riidajast saadetud mõõdistuste tulemused äratasid uurijas nii suurt huvi, et ta otsustas asja ise kaema tulla. Torupillitallu pidi Tarmisto jõudma eile õhtul.

Pererahvas ei usu, et augud on iseenesest tekkinud. «Midagi peab sinna järve ikka kukkunud olema,» nentis Ants Taul.

Ööl vastu möödunud pühapäeva kuulis aga Ants Taul enne magamajäämist taevast samasugust kõuekõminaga sarnanevat mürinat nagu paljud Mustla kandi inimesed. Riidaja kandis on täheldatud teisigi mõistatuslikke nähtusi.

Umbes kolm aastat tagasi avastas Ants Taul motodeltaplaaniga lennates heinamaalt korrapärase lopsakalt kasvava rohuga ringi, mille läbimõõt oli poolteist meetrit. Seda käis vaatamas ufouurija Ivo Tarmisto, kes on seda internetis kirjeldanud Riidaja rohuringi nime all.

Ühel 1988. aasta õhtul nägi Torupillitalu naabruses elav naine, kuidas veidi eemal asuvasse metsa maandus helendav objekt. Nähtust tunnistasid ka teised Riidaja kandi inimesed, kuid lähemalt uurima ei tihanud keegi minna. Paari tunni pärast objekt lahkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles