Ülepakkumine surub sealiha kokkuostu hinda alla

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekseko juhatuse esimehe Teet Soormi sõnul on palgad headel aastatel jõudsalt tõusnud ja nüüd tuleb neid langetada.
Ekseko juhatuse esimehe Teet Soormi sõnul on palgad headel aastatel jõudsalt tõusnud ja nüüd tuleb neid langetada. Foto: Elmo Riig / Sakala

Euroopas valitseva ülepakkumise tõttu on seakasvatajad sunnitud liha senisest odavamalt ära andma ja kulusid koomale tõmbama, kuid kõigile ei jagu sellest hoolimata küllalt ostjaid.


«Kust me seda teile öelda teame?» kostis osaühingu Nukike juhatuse liige Mare Kuldma küsimuse peale, kui palju kokkuostuhinnad langenud on. «Meil pole kaupa kusagile müüagi, sest Valga lõpetas veebruaris meilt liha võtmise ära.»



1700—1800 siga kasvatava Nukikese teine juhatuse liige Jaan Pärl tõdes, et soomlaste Atria kontsern, kellele Valga kombinaat kuulub, on endale Eestis ise sigalad soetanud ja nende toodangust ettevõtte vajaduste rahuldamiseks piisab. Seetõttu tuleb Nukikesel nüüd püüda oma kaupa väikestele tööstustele müüa või sootuks idapiiri taha saata.



Atria loodud tööstusi ja tootjaid ühendav süsteem pole midagi uut. Juba pikka aega toimib samal moel Rakvere Lihakombinaadi grupp, mille omanikud on samuti põhjanaabrid. Suur osa Rakveres kasutatavast sealihast tuleb tütarettevõttelt Ekseko ja tolle koostööpartneritelt.



Kindlale turustamiskanalile vaatamata pole ka Eesti suurim seakasvataja hinnalanguse eest kaitstud. Vastupidi: temale on üldise vooluga kaasaminek lausa sisse programmeeritud, sest Rakveres Eksekole ja tolle satelliitfarmidele makstav hind on seotud Euroopa juhtivate seakasvatusmaade keskmiste lihahindadega.



«Kokkuostuhinna languse taga on ülepakkumine Euroopa sealihaturul,» selgitas aktsiaseltsi Rakvere Lihakombinaat juhatuse esimees Anne Mere. «Viimase viie kuu jooksul oleme ostuhinda alla lasknud umbes kaheksa protsenti.»



Et odavamalt toota, on Ekseko läinud sama teed nagu paljud teised Eesti ettevõtted ja asunud tööjõukulusid vähendama.



Ekseko juhatuse esimehe Teet Soormi sõnul kärbitakse 1. aprillist palku kümne protsendi võrra. «Tuleb juba teist aastat raskustega võidelda,» nentis ta.


Pikk leping hoiab tulud stabiilsena



Kummalisel kombel läheb mõnel Ekseko partneril isegi paremini kui suurtootjal endal. Mitut seakasvatusega tegelevat firmat juhtiv Toivo Teng lausus, et neljast farmist kolme toodangu ostab Rakvere pikaajalise lepingu alusel hinnaga 27 krooni kilo ja see pole juba tükk aega muutunud.



«Hind on langenud ainult Venemaal, kuhu viime neljanda farmi sead,» märkis Toivo Teng.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles