Viljandisse kerkib ainulaadne väljak

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti esimene vabaõhu parkuuriväljak rajatakse Valuoja orgu mänguväljaku ja kergliiklustee kõrvale.
Eesti esimene vabaõhu parkuuriväljak rajatakse Valuoja orgu mänguväljaku ja kergliiklustee kõrvale. Foto: LAPPSET GROUP OY

Artikkel ilmus 25. juuli «Sakala» paberväljaandes

Septembri keskpaigaks kerkib Viljandisse Valuoja orgu Baltimaades ainulaadne parkuuriväljak, mille ehitamiseks kulub linnal ligi 50 000 eurot.

Viljandi linnavalitsuse majandusameti juhataja Reevo Maidla rääkis, et väljaku rajamiseks vajalik raha tuleb linnaeelarvest.

«Viljandis on mitu laste mänguväljakut, näiteks hiljuti valmis üks Paala järve ääres. Samuti on linnas tervisespordiradu, kuid teismelistele on mõeldud ainult ekstreemspordiväljak,» tõi ta parkuuriplatsi rajamise põhjuseks. «Parkuuriväljak pakub huvitavat tegevust ka neile, kes ei ole ekstreemspordist huvitatud.»

Nišitoode

Vikipeedia andmetel on parkuurimine alguse saanud Prantsusmaalt ning selle ala harrastaja eesmärk on mis tahes maastikul võimalikult sirgjoonelises, sujuvas ja kiires liikumises takistusi ületada, kasutades selleks hüppeid ning ronimistehnikat.

Viljandi linnavalitsuse keskkonnaspetsialist Inga Nõmmik teadis rääkida, et umbes 180 ruutmeetri suurusele platsile paigaldatakse 16 elementi, mille peal saab trikke teha.

«See ei ole klassikaline mänguväljak, pigem võiks parkuuriväljakut nimetada nišitooteks,» selgitas ta. «Loodan, et noored võtavad selle omaks ja hakkavad väljakut kasutama.»

Nõmmik arvas, et väljaku rajamise järel võiks tekkida parkuuriturism. «Ühtegi teist sellist välisväljakut Eestis ei ole ja see võiks sportlasi ligi meelitada.»

Parkuurimisega tegelev Deivid Jürgen arvas, et väljak kogub kiiresti populaarsust. «Viljandis ei ole noori, kes on parkuurimisega pikalt tegelnud, kuid huvilisi on palju,» teadis ta. Noormehe sõnul käivad harrastajad enamasti Männimäe loomakliiniku või Ugala teatri juures trikitamas, kuid sealt aetakse nad tihti ära.

«Iga paari aasta järel korraldame Viljandis ürituse, kuhu tulevad parkuurijad kogu Eestist,» ütles ta ning lootis, et uuel väljakul on üritusi lihtsam korraldada.

Turvaline lahendus

Linnavalitsuse andmetel paigaldab parkuuriväljaku osaühing Fixman Eesti koostöös Soome ettevõtte Lappset Group OY-ga ja osaühinguga Resteh.

Osaühingu Fixman Eesti juhatuse liikme Priit Aigro sõnul on väljakul kindlasti turvalisem parkuurida kui mööda trepikäsipuid või müüre. Tema sõnul on tugevatest metalltorudest ja kinnitustest koosnev väljak valmistatud Soomes koostöös parkuuriakadeemiaga, mistõttu risk ennast parkuurides vigastada on viidud miinimumini.

«Platsile pannakse spetsiaalne kunstmurukate, mis kukkumist pehmendab,» ütles ta. Väljakul õpetab ohutut harjutamist interaktiivne «treener»: iga elemendi küljes on QR kood, mille abil leiavad noored telefoniga internetist videod, kus parkuurimisvõtteid õpetatakse. Kellel nutitelefoni pole, saab abi infotahvlilt.

Aigro kinnitas, et väljak peaks vastu pidama ka Viljandis viimasel ajal tegutsenud huligaanidele. «Käsitsi neid konstruktsioone lõhkuda pole võimalik,» sõnas ta ning lisas, et väljaku hooldusvajadus on minimaalne ning tootja annab sellele kuni kakskümmend aastat garantiid.

Inga Nõmmiku sõnul linn parkuuriväljaku heakorra tagamiseks midagi spetsiaalselt ette ei võta. «Loodame, et hüpetele vastu pidama loodud konstruktsioon ei anna lõhkujatele järele.»

Linnavalitsuse andmetel alustatakse väljaku rajamist juba lähiajal ning plats peaks avatama septembri keskpaigas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles